In cadrul unui proces penal, am fost citat ca martor in noiembrie 2007. Locuind si lucrand in Bucuresti la 600 km distanta de localitatea unde avea loc procesul am trimis adresa onor instantei in sensul imposibilitatii de a ma prezenta la termene. Printr-o incheiere de sedinta judecatorul a dispus amendarea subsemnatului astfel ca am fost nevoit sa ma prezint la primul termen sa zicem in 09.11.2007. Acolo, intrucat onor procurorul si reclamantul nu au catadixit sa se prezinte s-a stabilit un nou termen de judecata pentru 30.11.2007 termen la care urma sa fiu audiat.
La termenul din 30.11.2007, am depus o cerere prin care am solicitat instantei sa dispuna in temeiul art. 190 Cod Proc Penal restituirea cheltuielilor prilejuite de cele doua termene constand din deplasare si cele 2 zile de munca pierdute datorita fanteziilor procurorului. Asupra cererii pe care am avut inspiratia sa o si inregistrez la registratura, onor judecatoria nu s-a pronuntat cand a solutionat cauza nici prin hotarare nici distinct printr-o incheiere de sedinta. Am reiterat cererea in fata instantei de recurs si nici Tribunalul care judeca recursul invinuitului nu s-a pronuntat asupra cererii respective. Ulterior, afland ca in urma deciziei Tribunalului cauza a fost inchisa si nefiind parte in proces sa pot promova una din caile de atac, nemaifiind citat in cauza si la Tribunal am formulat cerere de revizuire CIVILA in temeiul art. 322 alin. 2 CPC.
Am optat pentru actiunea civila si nu penala deoarece nu aveam interes in cauza decat strict in ceea ce priveste drepturile mele de natura civila stabilite de art. 190 CPC. Cererea de revizuire "civila" a fost respinsa ca inadmisibila de catre instanta de fond care si-a insusit pdv al procurorului conform caruia cererea mea nu se inscrie in conditiile prevazute de lege enumerate de disp. art. 394 alin. 1 C. Pr. pen. (pentru Revizuirea penala). Cu alte cuvinte onor instanta de fond a stabilit pentru cererea subsemnatului un alt temei legal decat cel in baza caruia mi-am formulat cererea, un temei in penal in baza caruia putea respinge pe exceptie fara a mai intra in dezbateri. S-au prevalat de decizia nr. LX (60) din 24.09.2007 a ICCJ publicata in MO partea I nr. 574/30.07.2008. Incheierea pronuntata in camera de consiliu are termen de exercitare a apelului 10 zile de la comunicare.
Rugaminte : nu va obositi sa-mi citati articole de lege pe care le cunosc deja. Ma intereseaza doar modalitatea in care imi pot recupera cheltuielile. Am gresit undeva? Trebuia sa depun o cerere in acest sens la Parchet distinct de dosarul respectiv? Mai cunoasteti practica in acest sens?
Intre timp in cel mai pur stil romanesc s-a rezolvat printr-o cerere la dosarul INCHIS al cauzei. A fost acceptata si sumele au fost stabilite in sarcina societatii in faliment. Nici pana acum nu am vazut in BPI daca cererea mea de inscriere a creantei a fost admisa. In final tot la CEDO ajung.
Revizuire in penal
nelumacea
Am fost condamnat pentru tentativa de omor, iar vinovatia (intentia) s-a stabilit raportat la o alta stare de fapt decat cea care rezulta din actele medicale ... (vezi toată discuția)