Am si eu nevoie de cateva lamuriri.....dar mai intai sa va expun datele problemei.
Sot si sotie, in varsta de 75 ani si casatoriti de 50ani , fara copii, parintii lor nu mai sunt in viata, dar fiecare avand frati si surori. Amandoi si-au facut intre ei un testament (la notariat) prin care isi lasa unul altuia toata averea(bunuri mobile si imobile).
Intrebarea este : daca atunci cand unul dintre ei a decedat, rudele celui decedat au dreptul la o parte din avere sau pot ei ataca testamentul?
Daca ei fac un contract de intretinere cu un nepot.....ce costuri implica acel contract (ma refer la taxe notariale, impozit, etc) si ce riscuri exista ca acel contract sa fie atacat (sau reziliat) de rudele celor doi .....
Parintii, copii si sotul defunctullui sunt mostenitori rezervatari. nu vafaceti griji, nimeni nu poate ataca mostenirea. costul unui contract este stabilit de notar. contractul de intretinere poate fi desfintat de cel nemultumit de cum ii acordati ingrijire.
In cazul unui contract de intretinere, intretinutul preda dreptul de proprietate asupra unui imobil(imobile, alte bunuri), cu obligatia pentru intretinator de a-i presta inretinere. Intretinatorul dobandeste dreptul de proprietate la data incheierii contractului ( chiar daca acest contract poate inceta din diverse cauze: reziliere, desfiintare judecatoreasca etc). Rudele nu pot ataca acest contract.
Impozitul se plateste in functie de evaluarea intretinerii- de obicei se evalueaza c-val intretinerii pe zece ani, si se calculeaza 2 sau 3% impozit pentru instrainatori (in functie de data dobandirii imobilului instrainat - 0-3 ani sau peste 3 ani).
Onorariul notarial variaza de la notar la notar.