In cazul unei executari silite intervenite intre stat si proprietarul unui spatiu comercial, ce se intimpla cu chiriasul din acel spatiu?
Contractul de chirie devine nul?
Sau se scoate spatiul la licitatie cu mentiunea ca exista un contract de chirie in desfasurare?
Poate fi evacuat din spatul respectiv chiriasul care si-a respectat prevederile contractuale?
in primul rand pentru a fi evacuat chiriasul trebuiesc indepliniti mai multi pasi.
1. trebuie ca statul sa aibe un titlu impotriva proprietarului spatiului comercial
2. trebuie ca statul sa obtina incuvintarea instantei pentru a putea fi pus in executarea titlul
3. la momentul in care se efectueaza executarea propriu zisa se va constata impediment la executare si se va incerca sa se obtina titlu si impotriva chiriasului
4. dupa ce se va obtine si un titlu impotriva chiriasului, acesta poate fi executat
5. chiriasul in functie de clauzele din contractul de inchiriere se poate indrepta impotriva proprietarul pentru recuperarea eventualelor paguble suferite .
4. obtinerea acestui titlu impotriva chiriasului este 100% posibila? Sau se poate impiedica in anumite situatii, cum ar fi cea de fata?
Daca statul poate obtine aceasta executare inclusiv impotriva chiriasului, inseamna ca si in cazul unui litigiu intre doua pers fiz sau juridice se poate obtine acelasi lucru anume evacuarea chiriasului de buna credinta????
Conform disp. art.519 C.proc.civ. (1) Locatiunea si celelalte acte juridice privitoare la imobil raman in fiinta sau, dupa caz, inceteaza potrivit legii.
(2) Platile facute inainte de scadenta de catre locatar sau de alte persoane interesate sunt supuse dispozitiilor art.498 alin.(3).
Art.518 (1) Teza a II-a C.proc civ. "...De la aceasta data adjudecatarul are dreptul la fructe si venituri, datoreaza dobanzile pana la plata integrala a pretului si suporta toate sarcinile imobilului...."
@clientX , astfel cum observati, textul de lege anterior citat, ne spune ca noul proprietar al imobilului, va prelua "locatiunea"...nicidecum ca "va evacua chiriasul"...
Depinde insa si de clauzele contractuale din contractul de inchiriere.Este putin ciudat sa ne dam cu presupusul, sa facem speculatii cu ceea ce este 100% posibil/imposibil, in conditiile in care, pe fondul acestei probleme, nu cunoastem nimic.
Multumesc pt raspuns, d-na av @gruia.
Incercam sa construiesc un contract de chirie care sa ma protejeze in situatia expusa si in sensul asta nu vad care ar fi cea mai buna referire la un text al legii.
Evacuare
michirto
as vrea sa stiu in cazul in care chiriasii nu au platit chiria de 5 luni si nu au contract decat cu un delegat al propietarului facut la o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)