avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modificari apartament fara autorizatie - ce se poate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modificari apartament fara autorizatie - ce se poate intampla?

Buna ziua
Am apartamentul in renovare si m-am hotarat sa-mi maresc bucataria prin desfiintarea unei camari si a unei debarale care sunt una in continuarea celeilalte si ... desigur au un perete comun cu bucataria. Compartimentarea acestora era din caramida zidita. Mentionez ca grosimea peretelui despartitor era cat grosimea (NU LATIMEA!) unei caramizi, adica 7 cm. De asemenea, la peretele comun dintre bucatarie si hol am facut o decupatura cam de 1 mp (intentionez sa pun un blat si sa fac un fel de bar). Toate acestea le-am facut fara sa am autorizatie de constructie, am cadastrul facut la apartament. Vecinul de deasupra s-a sesizat si m-a reclamat la asociatie. Intrebarea mea este, la ce sa ma astept de acum incolo? Adica cam la ce amenda si daca ma pun sa zidesc la loc ? Ca nu cred ca scap fara amenda :( ! Si cum ar trebui sa procedez de acum incolo.
Cel mai recent răspuns: Marian voi , utilizator 10:25, 30 Noiembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca exista un termen de prescriptie pentru astfel de modificari (nu vreau sa gresesc, dar cred ca este de 5 ani) , in cazul in care ele nu afecteaza structura de rezintenta. Deci, interesati-va cand au fost facute vechile modificari si puteti proba cu inscrisuri sau martori o vechime mai mare de 5 ani, in cazul in care primiti o amenda pentru acele modificari. Succes!!!
Legea nr. 50 din 29 iulie 1991 (**republicata**)(*actualizata*) privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
(actualizata pana la data de 10 mai 2007*) prevede ce documente va sint necesare pentru executarea modificarilor in ap. dvs. Daca doriti, va pot trimite pe email.
Buna ziua,

Am o problema in sensul ca am cumparat un apartament in decembrie anul trecut, caruia i s-a facut cadastrul chiar inainte de semnarea contractului. Cadastrul cuprinde o parte din modificarile facute de fostul proprietar (desfiint. debara, marire baie) dar nu cuprinde inchiderea balconului. Evident cand am inceput sa renovez (din motive de lipsa autorizatie nu am efectuat nicio modificare a structurii) bineinteles ca vecina "binevoitoare" mi-a adus inspectorul de la primarie. Avand in vedere ca in cadastru sunt cuprinse modificarile respective (efectuate FARA autorizatie) ma poate obliga inspectorul sa obtin eu autorizatie pt lucrarile efectuate? mi-a solicitat efectuarea unei expertize tehnice si depunerea documentelor pt "intrare in legalitate".
Nu am gasit prevederi legale care sa se aplice situatiei date. Pls help!
pentru beginner

Da, trebuie sa intri in legalitate in mod obligatoriu. Atunci cand ai cumparat apartamentul ti-ai asumat responsabilitatea de a prelua acel imobil cu toate viciile sale, in deplina cunostinta de cauza.
In acest moment te afli in postura de a face in asa fel incat sa INTRI IN LEGALITATE cu toate acele modificari facute de cel ce a detinut apartamentul inaintea ta.
Asta presupune sa apelezi la un proiectant cu drept de semnatura care sa-ti intocmeasca documentatia pentru obtinerea atat a Certificatului de Urbanism cat si a Autorizatiei de Construire. Printre alte cerinte din aceste autorizatii, se afla si acea EXPERTIZA TEHNICA facuta special pentru ca sa se certifice daca a fost afectata sau nu structura de rezistenta a blocului. Chiar daca ceea ce a fost dat jos este structura neportanta (pereti despartitori), acea expertiza iti va fi ceruta caci asta este procedura in cazul intrarilor in legalitate.O sa mai aveti nevoie sa obtineti si semnaturi pe un tabel - de la proprietarii din bloc - apoi sa-l legalizati la Notar, ca sa nu mai spun si de Acordul Proiectantului Initial al acelui bloc. Dar toate avizele necesare pana va veti vedea cu toate lucrurile asezate in mod firesc in acte, va vor fi cerute pe parcurs.... incepeti prin a va adresa unui proiectant cu drept de semnatura care sa va indrume pas cu pas in demersurile descalcirii hatisului unei intrari in legalitate. Este o alergatura de durata, cu nervi supusi la multe disctutii si veti avea de cheltuit si destul de multi banuti in toata nebunia asta, insa pe final, in ideea ca veti dori sa aveti actele asezate gospodareste ca sa nu se supere mostenitorii ca lucrurile sunt incurcate ar fi bine sa le rezolvati cu rabdare.
Considerati ca ati terminat de facut tot ceea ce era de facut abia cand in partea intai a Cartii Funciare, pe Extrasul de Informare, va fi facuta mentiunea MODIFICAT CU CERTIFICAT DE URBANISM SI AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE (atentie marita -la final, la BCPI se va depune Certificatul de Urbanism in copie legalizata, Autorizatia de Construire in copie legalizata dar si Procesul Verbal de incheiere a lucrarilor in original- semnat de catre un inspector ICSIC - care certifica faptul ca proiectul pentru obtinerea Autorizatiei de Construire a fost respectat - asta inseamna sa fiti extrem de sincer cu proiectantul cand ii solicitati serviciile - nu uitati ca dumneavoastra, in calitate de client - aveti posibilitatea sa beneficiati de servicii competente si de calitate - numai in masura in care cerintele sunt clare si sincere, fara omisiuni ce pot duce la neintelegeri ulterioare). Pentru partea de final, puteti apela si la o Persoana Fizica Autorizata in specialitatea Cadastru - lista o gasiti sigur la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (B.C.P.I.) Asta ca sa mai scapati de alergatura si de cerintele pe care din pricina lipsei de experienta este posibil sa nu le puteti indeplini de la primul drum facut la B.C.P.I.
Bafta.
Ultima modificare: Duminică, 20 Aprilie 2008
Mirela Dorina Bogatu, Expert judiciar
Sunt si eu in situatia de a-mi autoriza lucrarile efectuate de fostul proprietar in apartamentul cu doua camere in care locuiesc de un an.
Insa astazi am ramas stupefiat! Am sunat la Proiect Bucuresti pentru a intreba cat ma costa toate hartiile ce depind de ei (proiect de autorizare PAC, avizul proiectantului) si mi s-a comunicat fabuloasa suma de 1900RON!!!!!!!!!!
Stie cineva, acest proiect de autorizare PAC poate fi facut si de un inginer constructor (am prieteni) si apoi avizat de cine trebuie sau exista alta cale mai ieftina?
Ultima modificare: Vineri, 3 Aprilie 2009
Lyvyoo, utilizator

Alte discuții în legătură

Modificari in apartament crslaura crslaura Buna ziua! Recent doresc sa fac cateva modificari in garsoniera in care locuiesc. Modificari insemnand in principal marirea bucatariei (bucataria are un ... (vezi toată discuția)
Decupare gol de usa in perete de rezistenta - bloc pe cadre de beton CristiACB CristiACB Buna ziua. Sunt presedintele de Asociatie al unui bloc cu 10 etaje. De curand la etajul 6 al blocului s-a mutat cineva care a dat jos de pe pereti tot ce a ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie? Hopeless Hopeless Vreau sa stiu si eu daca pentru a-mi largi bucataria prin desfiintarea unei debarale (usa si 22 cm de perete din caramida care nu modifica structura de ... (vezi toată discuția)