Intr-un final plec de la firma care mi-a dat atatea batai de cap.
1. Ideea e ca as dori de la angajator o scrisoare de recomandare, insa is curioasa daca sunt cumva obligata sa le specific viitorul loc de munca (ei sunt foarte curiosi unde ma voi duce si nu doresc sa le spun). Alta ar fi daca, in cazul in care angajatul le cere o scrisoare de recomandare, ei, ca si angajati, sunt obligati sa o dea? au ba?
2. O alta nelamurire e legata de perioada de preaviz. M-am mai documentat eu pe goagal, dar nu e nimic concludent: e de 15 lucratoare sau calendaristice? (mie angajatorul mi-a zis k sunt calendaristice, da' nu prea-mi vine a crede). Apoi, practic contractul de munca inceteaza odata cu prima sau cu ultima zi de preaviz? (mie mi s-ar parea normal cu ultima).
3. In perioada de preaviz sau dupa, as putea sa-mi iau zilele de concediu ramase?
4. Mai exista continuitate pe cartea de munca in cazul in care, dupa incetarea contractului de munca de la ultimul job, in urmatoare zi te duci la celalalt loc de munca? Sau nu se mai tine cont de asta? Am auzit ca daca nu exista continuitate iti influenteaza pensia prin micsorarea sumei... (mi s-ar parea o aberatie, dar macar sa fiu informata).
Cam atat!
1. Nu sunteti obligata sa spuneti despre viitorul loc de munca.
2. Perioada de preaviz nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie si 30 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de conducere si este specificat in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
3. In perioada de preaviz va puteti lua concediul de odihna neefectuat. Dupa nu vi-l mai putei lua insa puteti solicita achitarea in bani a acestuia.
4. Da mai exista continuitate. In acest fel se calculeaza vechimea in munca si stagiul de cotizare.
2. Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
Si daca lipsesc o zi din preaviz? (nu ca as vrea, dar sunt chemata la viitorul loc de munca pentru efectuarea actelor) Fara sa motivez sau sa anunt pe cineva? Din cate stiu eu la 3 absente nemotivate poti fi sanctionat...
Multumesc, asa am facut! Acum sunt la noua firma! Ideea e ca de la vechiul angajator inca nu am primit ultimul salariu. La ei salariile se dau pe data de 15, spre exemplu maine ar trebui sa primesc salariul pentru perioada 01.01.2011-31.01.2011. Insa de la ei am plecat pe data de 4 februarie, asta inseamna ca pe langa salariu respectiv, ei trebuie sa-mi plateasca si astea 4 zile din februarie, numai ca au zis ei, banii pentru aceste 4 zile mi-i vor da pe 15 martie.
Vreau sa stiu daca ceea ce spun ei are vreun temei sau se eschiveaza pentru a nu-mi mai plati ultimele 4 zile. As vrea totusi ca banii sa-mi fie acordati maine, pe 15.02 ca astfel sa imi pot lua si nota de lichidare si decizia de incetare a contractului de munca.