avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 333/2003 si Legea 61/1991
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 333/2003 si Legea 61/1991

Locuiesc in com. Priponesti, jud. Galati si am primit doua procese-verbale de amenda de cate 500 RON in 04.05.2007 si 09.08.2007 pentru ca nu m-am prezentat la postul de politie sa fac serviciul de paza in comuna, in lunile respective, conf. Lg.333/2003 si Lg.61/1991, dupa cum este mentionat in hartiile trimise de politie.
1. Aceasta nerespectare a planificarii de catre mine este pedepsita cu amenda?
2. Si locuitorii din mediul urban sunt obligati sa pazeasca obiectivele publice prin rotatie sau acest lucru este valabil doar pentru locuitorii din mediul rural.
3. Daca numai locuitorii din mediul rural sunt obligati la serviciu de paza (si amendati daca nu se prezinta la datorie) nu este vorba de discriminare?
Cel mai recent răspuns: manolebenieamin , utilizator 17:34, 17 Mai 2009
Deoarece sunt un simplu agricultor am pus aceste intrebari in speranta ca cineva de specialitate imi va da un raspuns.
Eu personal cred ca este vorba de discriminare si prilej de abuzuri din partea politiei rurale.
Cel mai probabil aveti o hotarare a consiliului local care prevede conditiile in care se efectueaza acest serviciu si vreo eventuala sanctiune. Sunt curioasa la ce articole din Legile amintite au incadrat "fapta" dvs., pentru ca legea prevede ca cei ce nu pot sa execute serviciul de paza sa platesca "contravaloarea prestatiilor" nu vreo amenda.

A incercat cineva sa atace cu exceptie de neconstitutionalitate dispozitiile legii referitoare la paza in localitatile rurale, aratand ca ar institui o "munca fortata", dar Curtea Constitutionala a retinut ca "Textul de lege criticat este în concordanţă cu prevederile art. 2 alin. 2 lit. e) din Convenţia nr. 29/1930 privind munca forţată sau obligatorie, potrivit căruia termenul de "muncă forţată sau obligatorie" nu cuprinde, în sensul convenţiei, "muncile mărunte de la sat, adică muncile executate în interesul direct al colectivităţii de către membrii acesteia, munci care, deci, pot fi considerate ca obligaţii civice normale ce revin membrilor colectivităţii, cu condiţia ca populaţia însăşi sau reprezentanţii săi direcţi să aibă dreptul să se pronunţe asupra justeţei acestei munci".
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2008
romascanu, moderator
In PROCES-VERBAL Seria PCA nr. 1022512/05.05.2007 si PROCES-VERBAL Seria PCA nr.2051631/19.08.2007 scrie:
Fapta savarsita este prevazuta de art.48, lit.u, L 333/2003 si sanctionata de art.61, lit.c, L 333/2003.

Eu nu am inteles nimic, cu atat mai mult cu cat nu am gasit lit.u la art.48 din L.333/2003 iar la lit.c, art.61 eu am gasit amenda intre 500.000-1.000.000.
In plus art.48 pare ca se adreseaza persoanelor angajate ca paznici deoarece spune "Atributiile personalului de paza".
Voi merge prin sat la alti oameni care au primit amenzi ca si mine sa vad daca au aceeasi incadrare si luni voi cere de la primarie Hotararea de Consiliu privind paza obsteasca.

Nu stiu despre ce este vorba dar daca este un abuz din partea sefului postului de politie va trebui probabil sa-l dam in judecata deoarece de la Primarie nu ni se elibereaza nici un act pana nu platim aceste amenzi.
Va multumesc pentru sprijin.
Singurul motiv pentru care ati fi putut primi amenda ar fi pe baza Art. 48 lit. n din Legea 333/2003 care stipuleaza:
"Sa nu absenteze fara motive temeinice si fara sa anunte in prealabil conducerea unitatii despre aceasta".

Este posibil ca scrisul sa fie putin ilizibil pe acel proces verbal, ducand la confuzia celor doua litere "u" si "n".

De altfel Legea 333/2003 in Sectiunea III art. 18 alin 4 si 5 prevede urmatoarele:

"Paza comunala se efectueaza prin rotatie de catre locuitorii comunei sau prin oricare dintre formele de paza prevazute de lege. Obligatia de paza comunala revine fiecarei familii care are domiciliul sau resedinta pe teritoriul comunei si se indeplineste de cate un membru al acesteia, o singura data la fiecare rotatie."

"Persoanele care nu corespund cerintelor legii pentru a indeplini atributii de paza sau care, datorita ocupatiilor profesionale, nu pot sa execute serviciul de paza sunt obligate sa achite contravaloarea prestatiilor datorate, in cuantumul stabilit prin hotarare a consiliului local. Plata se poate face si prin prestarea altor servicii in folosul comunei, in conditiile stabilite de consiliul local."
Ati contesteat in instanta procesele verbale de contraventie?

Alte discuții în legătură

Executarea serviciului de paza obsteasca clauex clauex salutare vin cu o intrebare putin mai ciudata,si anume: o cunostinta a primit urmatoarea citatie de la primarie ,,Va facem cunoscut ca la datele mai sus ... (vezi toată discuția)
Paza comunala ionsilviu ionsilviu Buna ziua , va rog sa faceti putina lumina in cazul meu . Locuiesc intr-o comuna din jud.Prahova si avem politie in comuna + politie comunitara si nu stiu de ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru lipsa de atestat a paznicilor rickydei rickydei buna ziua va rog, daca puteti, sa ma ajutati cu o informatie.. cui trebuie sa fie intocmit procesul verbal de amenda pentru lipsa atestatului la ... (vezi toată discuția)