avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare, schimbare nume minor !
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare, schimbare nume minor !

Stimate Doamne, Stimati Domni,

Am nevoie si apelez cu multa incredere la sfaturile dvs de profesionisti !
Pe scurt problema mea.Am un copil minor rezultat in urma unei relatii de concubinaj.La foarte scurt timp de la nasterea copilului(aproximativ 10 zile) fostul meu partener a plecat in strainatate, unde locuiesc parintii lui si nu s-a mai intors.Din acel moment nu mai stiu prea multe despre el. Nu are nici un fel de relatii personale cu copilul (efectiv nu-l intereseaza ) si nu contribuie cu absolut nimic la cresterea acestuia.Copilul (are mai putin de 1 an) este recunoscut de tatal lui si poarta numele de familie al acestuia.
In momentul declararii copilului eu i-am spus ex partenerului meu ca mi se pare firesc, in conditiile in care nu suntem casatoriti, copilul sa poarte ambele nume ale parintilor.A fost total impotriva, chiar spunandu-mi ca nu-l mai recunoaste daca insist in aceasta idee. Gandindu-ma ca este bine pt copil sa aibe un tata in certificatul de nastere, am acceptat.Totusi, dorinta mea este ca eu si copilul meu sa avem aceslasi nume de famile.Nu stiu daca este posibil sa trec copilul doar pe numele meu, dar m-as multumi sa fie trecut si numele meu alaturi de cel al tatalui.In aceste conditii ce ma sfatuiti ?Este posibil?Care este procedura care trebuie urmata ?
Pt a nu depinde in nici un felde el (nici nu stiu unde sa-l gasesc), ma refer la semnaturi, acorduri, etc in privinta copilului, ce trebuiesa fac ?Mentionez ca am o situatie financiara buna si nu am nevoie de ajutorul lui in cresterea copilului.Dvs sunteti de parere ca ar trebuii sa il dau in judecata pt pensie alimentara?
Va multumesc anticipat !
Cu respect,
Andreea
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 23:13, 14 Aprilie 2008
Intai de toate ar trebui sa socilitati incredintarea copilului pentru a nu mai trebui sa alergati dupa acordul tatalui (daca tot nu-l intereseaza).
Cu privire la nume eu zic sa va mai ganditi. (pana ce va invata copilul sa citeasca prin certificate, e bine sa stie ca are si el un tata al carui nume il poarta...macar atat).
Va multumesc doamna pt raspuns si promtitudine ! Asa m-am gandit si eu cu numele, ca este bine totusi sa-l aibe pe al tatalui, dar in acelasi timp, imi doresc sa poarte si numele meu.Adica eu ma numescAndreea X, tatal Ion Y iar copilul sa se numeasca Alex X-Y.Credeti ca este posibil ? Stiti de ce vreau acest lucru ? Chiar daca el este mic si nu stie mare lucru (inca), deja ma lovesc de tot felul de situatii mai mult sau mai putin jenante.De excand duc copilul la medic spun numele copilului - ALEX Y, automat sunt strigata dna Y.Daca mi se cere numele meu, copilul este numit ALEX X si tot asa...Ma gandesc ca acesta e doar inceputul.Si pana la urma in aceste conditii, cred ca e mai bine si pt cel mic sa poarte ambele nume ale parintilor.
Pt incredintare trebuie sa-l dau in judecata?
Daca nu se prezinta la proces ce se intampla ?
NU e o situatie atat de neobisnuita ca parintii sa aiba nume diferite. Varul meu este casatorit, se intelege foarte bine cu sotia, au un copil, insa fiecare si-a pastrat numele avut inainte de casatorie. in Franta, de exemplu, fiecare parinte are numele dinainte de casatorie, iar copiii iau numele tatalui.
NU puteti modifica certif de nastere pt nume reunite.
Trebuie proces pt incredintarea minorului.
Sigur ca da, aveti dreptate.Dar eu chiar imi doresc sa aibe si numele meu sau doar al meu, depinde de situatie...In acest caz exista vreo solutie, se poate cere in instanta ? Pe forum am mai citit despre asa ceva, am vazut ca se poate, dar nu stiu care este procedura si ce trebuie sa fac.
Va multumesc,
Andreea
andreea737 a scris:

Pt incredintare trebuie sa-l dau in judecata?
Daca nu se prezinta la proces ce se intampla ?


Trebuie sa-l dati in judecata pt. incredintarea minorului si stabilirea pensiei de intretinere.
Se va judeca si daca el nu se prezinta

Alte discuții în legătură

Divort BDia BDia Buna ziua, ce trebuie sa fac in cazul divortului cu un minor, cand tatal acestuia este de acord cu divortul si cu incredintarea copilului mamei, dar solicita ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor lili5 lili5 Am obtinut custodia copilului de 1 an si 6 luni, am "trecut" examenul paternitatii si acum vreau sa schimb numele de familie al copilului dupa al ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui de familie marvilian marvilian Buna seara.Port numele tatalui meu care atunci cand eu aveam 4 ani a divortat de mama mea.Pur si simplu de atunci nici nu l-am mai vazut,nici nu am mai auzit ... (vezi toată discuția)