avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFA si somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFA si somaj?

buna ziua! va rog sa ma lamuriti in privinta faptului ca urmeaza sa intru in somaj, dar intre timp am gasit un job care necesita sa fiu pfa.intrebarea este daca pot primi ajutor de somaj si in acelasi timp sa fiu si pfa? in care lege gasesc acest lucru? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Daniela Bolog , Consultant credite si finantari 08:50, 11 Februarie 2011
1. Din Legea 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Norme metodologice la Legea 76/2002:
Art. 15...
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Nu puteti , daca veti inregistra veniturile specificate de 500 lei/luna , dar mai bine , faceti PFA , si facturati dupa expirarea somajului. Adica incepeti PFA , si jobul , dar prima factura o emiteti in decembrie , anuntati somajul sa va opreasca indemnizatia de atunci incolo. Ar mai merge sa faceti acest lucru in avans , adica pana intrati in somaj , dar tebuie sa aveti grija sa intre toti banii , iar la fisc astia inregistreaza banii ca fiind pentru tot anul 2011 , va fi greu sa spuneti ca nu mai aveti venituri , chiar daca i-ati incasat pe toti pana sa intrati in somaj.
Faceti deci PFA , si apoi o factura in decembrie ... Intre timp strangeti si deductibilitati , diurne , consumabile si cate ceva pentru dotare , calculator etc .
multumesc pt. raspuns.eu deja am facut rezervarea de nume la Registru Comertului,acum sunt in preaviz si de la 1 febr.imi depun actele la somaj.inca nu am semnat contractul cu firma respectiva.am zis sa ma interesez mai intai ca nu as vrea sa renunt la somaj, decat daca imi gasesc un job cu norma intreaga.oricum sunt in dilema.

buna dimineata,
Doresc sa intreb si eu daca in conditia de somer pot sa desfasor o activitate, remunerata sub nivelul indicatorului social de referinta, dar prin contract de prestari servicii , nu prin PFA?

va multumesc
1. Conventia civila de prestari servicii (CCPS) nu este enumerata printre activitatile independente (in Normele de aplicare a legii 76/2002).
2. Dar avand in vedere ca acum se retin contributii si la CCPS este posibile sa puteti cumula indemnizatia de somaj cu astfel de venit daca nu depaseste 500 lei pe luna.
3. De aceea va recomand sa mergeti la Agentia de Somaj si sa intrebati.

Alte discuții în legătură

Cumul indemnizatie de somaj cu salariu tanucu tanucu buna am si eu o intrebare: daca sunt somera pot sa fiu incadrata part time ptr 2 luni si sa iau si somaj in continuare?:O (vezi toată discuția)
Din somaj pfa GYOGYO GYOGYO Buna ziua.Momenten sunt in somaj.Vrea sa fac PFA.Intrebarea este daca fac PFA m-i se intrerupe somajul? (vezi toată discuția)
Venituri obtinute in timpul perioadei de somaj freeasabird freeasabird Daca, fiind in perioada in care beneficiez de indemnizatie de somaj, infiintez PFA mai pot beneficia de indemnizatie de somaj? Multumesc (vezi toată discuția)