Buna seara.Eu si cu mama mea am mostenit 3/4 respectiv 1/4 din casa = teren dupa decesul tatalui.As vrea sa stiu daca pot face o donatie pe partea mea si ce conditii si acte imi trebuiesc.Multumesc.
Puteti sa renuntati la mostenire in favoarea mamei dumneavoastra si nu mai trebuie sa vindeti nimic .
Ca sa nu dati banii aiurea la notar , mama dumneavoastra poate sa va dea in judecata ca sa stabileasca instanta cum se imparte mostenirea , iar inainte sa intrati in sala de judecata incheiati o tranzactie prin care sunteti de acord sa-i dati partea dumneavoastra de mostenire mamei dumneavoastra in schimbul unei sulte ( o suma de bani scrisa in tranzactie) . Dupa ce semnati tranzactia , aduceti la cunostinta instantei despre incheierea acestei tranzactii , iar instanta pronunta o hotarare care tine loc de certificat de mostenitor .
E mult mai ieftin decat la notar , si dupa ce hotararea devine definitiva prin nerecurare , mama dumneavoastra devine proprietara acelui teren sau singura mostenitoare , dupa caz .
Puteti sa faceti miscarea asta si fara sa apelati la un avocat , ca sa nu mai dati banii aiurea .
Din pacate eu nu ma inteleg prea bine cu mama mea.si e nevoie sa iau o masura mai rapida.stiu ca exista ordinul prefectului si cadastru,nu stiu daca mai sunt si alte acte
Puteți face donație și dacă nu ieșiți din indiviziune. Cel care cumpără va fi coproprietar cu mama dumneavoastră. Aveți nevoie de actele de proprietate, respectiv certificatul de moștenitor, certificat de atestare fiscală, buletin, pe care să le prezentați unui notar. Extrasul de carte funciară îl va solicita notarul. Dacă nu e întabulată proprietatea nu puteți dona.