avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot ceda partea mea de mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot ceda partea mea de mostenire?

As dori sa aflu cum pot proceda in urmatoarea situatie:
Bunicul meu a decedat in urma cu multi ani,lasand in urma un teren cu casa de 300 mp.Dupa moartea lui s-a facut un certificat de mostenitor in care erau inscrisi sotia si cei 4 copii ai sai.
Doi dintre copii vor sa-mi cedeze partea ce li se cuvine,eu fiind nepotul lor,fiul uneia dintre mostenitori.As dori sa stiu ce acte se fac,unde anume,si mai ales daca se poate.
Cel mai recent răspuns: e4c5 , utilizator 22:32, 4 Ianuarie 2013
cei doi va pot ceda cota lor parte printr-un contract de vanzare cumparare la notar.
pentru incheierea acestui contract imobilul trebuie sa aiba Carte funciara.
Deci ei va vand cotele lor parti care le detin si apoi mai raman doi mostenitori cu cotele lor.
Am inteles,dar eu nefiind in tema cu aceste lucruri,de unde se ia aceasta carte funciara,si mai exact cam ce acte mai trebuiesc in afara cartii?
Trebuie facut cadastru la teren si Casa, apoi intabulat adica inregistrat la Cartea funciara. Altfel nu se poate vinde dona etc....in afara de intabulare va trebuie actul de proprietate al casei, certificatul de mostenitor , cartile de identitate al vanzatorilor sau donatorilor si a dvs. Certificat fiscal pentru teren si Casa.
Am spus vanzatori sau donatori mai sus ca va pot dona nu numai vinde. Daca cei doi mostenitori care vor sa va cedeze nu au copii sau sotii pot sa va doneze cota lor parte si atunci numai platiti impozit la donatie, fiind scutit, rudele si afinii pana la grad 3 inclusiv sunt scutiti de plata impozitului la donatie. Am spus ca pot sa va doneze in lipsa rudelor de mai sus care la decesul lor pot cere reductiunea donatiei daca li se incalca rezerva succesorala.
Tot atat de adevarat este si ca daca faceti vanzare cumparare si nu ati platit pretul este tot o donatie deghizata....insa la vanzare trebuie sa platiti si impozit pe tranzactie.

Pt cadastru luati legatura cu un cadastrist care va va intocmi documentatia cadastrala si va face si intabularea in Cartea funciara.
Ultima modificare: Joi, 3 Ianuarie 2013
ContSters250994, utilizator
Am inteles acum care este situatia.Problema e ca impoitul la casa nu a fost platit de vreo 15 ani.Nu are cadastru si INtabulare,deci eu ca sa pot primi partea lor trebuie intai sa platesc taxele casei sa fac intabularea si cadastru,si dabea apoi pot merge sa facem ceea ce vreau.Acum mai exista o singura problema daca eu platesc datoriile casei sa fac tot ce trebuie si pe urma sa imi spuna ca nu mai imi da .Ce pot face atunci?Multumesc!
Aveti un drept de creanta impotriva celor care sunt proprietarii casei. Atat!

Alte discuții în legătură

Pentru donatia cotei ideale este obligatorie intai intabularea terenului? mariapopescu mariapopescu Pe titlul de proprietate eliberat in 1994 pentru un teren pe numele mamei decedate a tatalu meu,apar doi comostenitori : 1) fiul decedatei,adica tatal meu ... (vezi toată discuția)
Se admite donatia cotei parti de teren in indiviziune? mariapopescu mariapopescu Tata este comostenitor cu o nepoata,ambii fiind mentionati in titlul de proprietate care-i pe numele mamei lui decedate.In situatia data tatal imi poate dona ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren extravilan fara iesire din indiviziune cyan cyan Situatia se prezinta astfel, un teren de 6 ha extravilan cu cadastru, arendasul a cumparat 3 ha de la mostenitorii unui proprietar iar mostenitorii celuilalt ... (vezi toată discuția)