avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot ceda partea mea de mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot ceda partea mea de mostenire?

As dori sa aflu cum pot proceda in urmatoarea situatie:
Bunicul meu a decedat in urma cu multi ani,lasand in urma un teren cu casa de 300 mp.Dupa moartea lui s-a facut un certificat de mostenitor in care erau inscrisi sotia si cei 4 copii ai sai.
Doi dintre copii vor sa-mi cedeze partea ce li se cuvine,eu fiind nepotul lor,fiul uneia dintre mostenitori.As dori sa stiu ce acte se fac,unde anume,si mai ales daca se poate.
Cel mai recent răspuns: e4c5 , utilizator 22:32, 4 Ianuarie 2013
.Dupa moartea lui s-a facut un certificat de mostenitor in care erau inscrisi sotia si cei 4 copii ai sai.
Doi dintre copii vor sa-mi cedeze partea ce li se cuvine,eu fiind nepotul lor,fiul uneia dintre mostenitori.As dori sa stiu ce acte se fac,unde anume,si mai ales daca se poate.




Cota -parte abstracta , ideala , matematica din dreptul de proprietate poate fi instrainata, odata ce a fost individualizata, prin certificatul de mostenitor.


Asadar , dreptul de proprietate poate fi transmis catre o terta persoana, fiind necesar acordul de vointa al coindivizarului, in vederea perfectarii unui act translativ de proprietate, autentic.
Nu este necesara exprimarea consimtamantului al celorlalti comostenitori, in vederea instrainarii unei cote-parti din dreptul de proprietate.


Forma pe care o imbraca actul juridic este donatia sau vanzarea-cumpararea.

Pentru instrainarea cotei -parti, de asemenea, nu este necesara sistarea starii de indiviziune, in sensul partarii bunului comun, intrucat bunul nu este fractionat , in materialitatea sa.
Ceea ce este fractionat este doar cota-parte ideala , abstracta din dreptul de proprietate.

Fiecare coproprietar are un drept de proprietate exclusiv in ceea ce priveste cota -parte din dreptul de proprietate asupra unei succesiuni deschise prin moarte,asupra careia a avut loc dezbaterea .


Succes.
Ultima modificare: Joi, 3 Ianuarie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Atentie la plata impozitului ! Legal primaria nu poate incasa impozitul decat pe ultimii 5(cinci) ani, Restul datoriei/impozitului s-a prescris (prescriptia extinctiva). Indiferent ce v-ar spune, asta e adevarul ! Solicitati la primarie sa va calculeze impozitul pe fiecare an, distinct si nu sa va bage sub nas o suma totala.Merita, veti plati penalitati+majorari pe 5 ani, nu pe ,,n" ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru donatia cotei ideale este obligatorie intai intabularea terenului? mariapopescu mariapopescu Pe titlul de proprietate eliberat in 1994 pentru un teren pe numele mamei decedate a tatalu meu,apar doi comostenitori : 1) fiul decedatei,adica tatal meu ... (vezi toată discuția)
Se admite donatia cotei parti de teren in indiviziune? mariapopescu mariapopescu Tata este comostenitor cu o nepoata,ambii fiind mentionati in titlul de proprietate care-i pe numele mamei lui decedate.In situatia data tatal imi poate dona ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren extravilan fara iesire din indiviziune cyan cyan Situatia se prezinta astfel, un teren de 6 ha extravilan cu cadastru, arendasul a cumparat 3 ha de la mostenitorii unui proprietar iar mostenitorii celuilalt ... (vezi toată discuția)