avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rezolutiune sau nulitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rezolutiune sau nulitate

In anul 2008 am cumparat doua parcele de teren,numite in continuare P2 si P4
Parcelele proveneau dintr-un lot mai mare si au fost dezmembrate la cererea mea.
Intentia era sa construiesc pe fiecare dintre ele cate o casa.
Intelegerea intre mine si cumparator a fost ca pretul sa fie de 70 E/mp,cele doua parcele avand dimensiunea sensibil egala.Aceasta intelegere a fost consemnata intr-un antecontract de vanzare -cumparare.
Am dorit ca parcela P4 sa fie negrevata
Am stabilit cu vanzatorul ca pretul total P4+P2 este de aprox 35000E si ,de comun acord, am convenit ca P4 sa fie platita cu 13000E,platiti din economiile mele, si P2 sa fie platita cu 22 000E platiti dintr-un credit bancar.
Actele s-au incheiat in februarie 2008.
In 2009,2010 am vrut sa construiesc.Am aflat cu stupoare ca terenul P4 este afectat de zona de siguranta a cimitirului aflat in apropiere.
Acest fapt era precizat intr-un act eliberat de Primarie in 2007 pe numele vanzatorului si de care nu am stiut,in mod evident, la data cumpararii.
Nu aveam cum sa aflu de aceasta limitare in ceea ce priveste constructia,deoarece acesasta informatie se furniza numai proprietarului terenului
Nu stiu ce sa fac!
Daca cer rezolutiunea pentru vicii ascunse(cum m-a sfatuit un avocat)in cel mai fericit caz,mi se va restitui numai pretul vanzarii-13000E,desi in mod real terenul a costat 17500E
Ce se poate intampla daca, in actiune ,precizez ca pretul declarat nu a fost cel real?
Ce posibilitati juridice am la indemana?
Va multumesc!



Cel mai recent răspuns: danamihaela , utilizator 15:45, 21 Ianuarie 2011
danamihaela a scris:

... Ce se poate intampla daca, in actiune ,precizez ca pretul declarat nu a fost cel real?


Practic recunoașteți că ați comis infracțiunea de fals în declarații, prevăzută de art. 292 Cod Penal, atunci când notarul va întrebat care este prețul real al vânzării. Ca să nu mai spunem că prin nedeclararea prețului real ați prejudiciat și statul într-o anumită măsură. Dacă declarați cât ați plătit ar fi intrat mai mulți bani la buget. Nu cred că vreți să vă bateți singur cuie în cap :) mai bine vă lipsiți de restul de bani.
multumesc pentru raspuns!
ma gandeam daca are vreo relevanta faptul ca,in realitate,eu nu am prejudiciat statul,deoarece pretul platit pentru parcela nr 2 este mai mare cu exact diferenta de la parcela nr 4.Pot folosi in vreun fel antecontractul care precizeaza faptul ca mp va fi cumparat cu un pret de 70E/mp pentru ambele parcele?Suma incasata de vanzator este de 35000E,distribuita 13000+22000;nu 17,5+17,5!?
Sigur ca are relevanta, nu e niciun penal.
Insa e dificil sa dam solutii fara sa vedem actele, importante sunt contractele. Ati facut si vanzarile deja inteleg...
Celalalt lot il pastrati?

Depinde daac scrie in contracte ca loturile se cumpara in vederea construirii pe ele, altfel, dificil de rezolutionat. Dar trebuie vazute.
Nu m-am gandit sa renunt la celalalt lot(care este sub ipoteca bancara!).
Din pacate, nu este stipulata in contract intentia de a construi.Inainte de cumparare am discutat cu vanzatorul despre intentia mea(am facut un studiu geodezic,am venit cu un structurist...etc).Cimitirul in cauza este peste strada din spatele loturilor si pur si simplu nu m-am gandit ca afecteaza in vreun fel terenul...Mi-e si putin rusine de lipsa mea de prevedere...!
Vanzare cumparare s-a facut pentru 6 loturi care au fost dezmembrate dintr-un lot mai mare ,creandu-se drum de acces(prevazut in cadastru)Din cele 6 parcele eu am achizitionat 2 si un prieten 4(situatia lui este si mai albastra!).In 2008 se intampla asta!
Dezmembrarea s-a facut inainte de incheierea contractului nostru.Terenul este situat in oras,are toate utilitatile,cu deschidere la o strada asfaltata , cu proprietati locuite de zeci de ani.In mod evident a fost achizitionat pentru constructie!Pretul,chiar la nivelul anilor 2008,nu este unul pentru teren agricol!Cam astea erau punctele pe care ma gandisem sa le folosesc in sustinerea mea.
Ma speriasem de amenintarea cu penalul...!
Ma sfatuiti sa platesc diferenta de impozite si sa o consemnez?
Eu va inteleg argumentatia si va multumesc!
M-am gandit sa cer rezolutiunea pentru nerespectarea obligatiei de garantare impotriva viciilor ascunse ale terenului-actiune redhibitorie
Pe de alta parte,in literatura de specialitate sunt enumerate cazuri de eroare,viciu de consimtamant-eroare asupra substantei-,,achizitionarea unui teren pentru a se construi locuinte,dar care nu poate fi folosit decat cu autorizatia comitetului...,imprejurare necunoscuta la momentul incheierii actului,,-nulitate relativa-actiune in anulabilitate

Alte discuții în legătură

Cumparare teren 3 persoane la comun Bubuka Bubuka Cumparare teren la comun Salutare, Doresc sa cumpara o parcela de teren de 500 mp. Vanzatorul are 1500 mp si nu vrea sa vanda parcele de 500 mp ca sa ... (vezi toată discuția)
Vanzare bunuri viitoare ContSters21743 ContSters21743 Salve. Am un teren langa Vatra Dornei pe care intentionez sa il impart in parcele de cca 1000 mp. Costurile ocazionate de parcelare le-as suporta eu daca ... (vezi toată discuția)
Cumparare terenuri - proceduri Madxwell Madxwell Buna Ziua As dori sa achizitionez un teren in vederea construirii unei case . Care este procedura complecta spre finalizarea tranzactiei ? pamantul este ... (vezi toată discuția)