avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Noul Cod CAEN 2008 autorizare PFA pt activitati in domeniul ...
Discuție deschisă în Noul Cod CAEN 2008

autorizare PFA pt activitati in domeniul invatamintului?!

Vreau sa desfasor o activitate in domeniul invatamintului privat, mai precis sa predau limbi straine la adulti. Atat codul vechi, cit si cel nou prevad astfel de activitati, CAEN nou 855, mai xact 855, insa la primarie mi s-a spus ca toate actiovitatile din domeniul invatamintului sunt excluse potrivit legii 300. Eu n-am gasit aceasta lege si v-as fi recunoscatoare daca mi-ati putea confirma, eventual cu textul din lege ce prevede aceasta excludere.

Mi-ati putea spune cum as putea reglementa situatia mea financiara in cazul in care nu pot obtine autorizarea PFA?
La administratia financiara mi s-a spus ca pot fi luata in evidenta, doar pe baza unei autorizatii, pe care nu stiu insa de unde as putea-o obtine.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: alina_frch , utilizator 13:59, 19 August 2011
Nu toate activitatile prevazute in CAEN sunt permise exercitarii ca si PFA.
Lista codurilor CAEN pt. PFA e prevazuta in Normele de aplicare a Legii 300/2004.
Pentru meditatiile acordate in particular de catre cadrele didactice...merge la AFP si comleteaza o declaratie 070 i se da un CIF, se face o declaratie estimativa, etc.Deci se poate. Nu era in schimb cod CAEN. A se avea in vedere Veniturile din profesii liberale din Codul fiscal si declararea acestora din CP Fiscala.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Incep sa inteleg ca desi exista un cod CAEN pentru "alte activitati in domeniul invatamintului, mai exact activitati culturale (limbi straine, dans...) nu pot obtine PFA pentru a colabora cu o scoala de limbi straine pentru predare de cursuri la adulti. Din cite stiu, exista insa colege care detin o astfel de autorizare ca PFA, dar obtinuta anterior anului 2008.
In cazul meu nu e vorba de meditatii particulare, ci de un contract de colaborare cu o scoala de limbi straine, care insa imi solicita eliberarea unei facturi pentru a ma putea plati, ori nefiind PFA nu pot elibera facturi.
Daca legea 300/2004 incepea asa...

Art. 1. - (1) Persoanele fizice, cetăţeni români sau cetăţeni străini, care provin din statele membre ale Uniunii Europene şi din statele aparţinând Spaţiului Economic European, pot desfăşura activităţi economice pe teritoriul României, în mod independent, sau pot constitui asociaţii familiale în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
(2) Persoanele fizice şi asociaţiile familiale pot fi autorizate să desfăşoare activităţi economice în toate domeniile, meseriile şi ocupaţiile, cu excepţia celor reglementate prin legi speciale.

... atunci vreau sa spun ca putin ma pasioneza ce scrie prin normele metodologice, care tipic de altfel, n-au nici o treaba cu dispozitiile legii.

Si pe de alta parte barbatul meu lucreaza cu o gramada de traineri autorizati exact in baza acestui CAEN care ...nu exista.




Prin modificarea legislatiei la 25.04.2008 s-a extins autorizarea si inregistrarea PFA la toate activitatile CAEN, cu exceptia celor care fac obiectul unor legi speciale. In consecinta, va puteti rezolva problema acum adresandu-va registrului comertului .

Alte discuții în legătură

Intrebare despre pfa vassil67 vassil67 doresc sa ma autorizez ca persoana fizica si nu stiu cum sa fac incadrarea in cod CAEN. Am cumparat un soft de la o firma autorizata romaneasca pentru ... (vezi toată discuția)
Ajutor ADRIANAH ADRIANAH AM SI EU P RROBLEMA: SUNT PF SI DESFASOR ACTIVITATEA DE \"COAFURA SI ALTE ACTIVITATI DE INFRUMUSETARE\" - COD CAEN 9602. INTREBAREA MEA ESTE: CE COD CAEN ... (vezi toată discuția)
Poate o persoana fizica organiza un curs/atelier pentru craft (tricotaj/croitorie/crosetat/scrapbooking, etc.) ? TeoSaf44 TeoSaf44 Buna seara, As dori sa stiu daca o persoana fizica priceputa in lucru de mana: tricotaj/croitorie/crosetat/scrapbooking, etc. poate organiza cursuri cu ... (vezi toată discuția)