avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

noul cod penal

Buna , as avea si eu o intrebare , procesele incepute acuma la inceputul acestui an se vor judeca dupa noul cod penal sau tot dupa cel vechii??sunt foarte confuza pentru ca unii spun ca se judeca dupa cel nou iar unii spun ca dupa cel vechii/
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 19:10, 21 Ianuarie 2011
Noul cod penal nu a intrat in vigoare.
In prezent procesele penale se judeca conform dispozitiilor codului penal actual modificat si completat prin legea 202/2010 care a intrat in vigoare anul trecut in data de 26 noiembrie.
Deci un cod nou penal nu a intrat in vigoare asa ca in prezent se aplica vechiul cod modificat si completat ( ca sa folosesc cuvintele dvs.)
Este in vigoare vechiul Cod penal + mica reforma ( Legea 202/2010).
Cand si daca va intra in vigoare noul CP, se va judeca dupa el. Pentru a se pune in practica noul CP, este nevoie de o lege de punere in aplicare care sa stabileasca si ce se intampla in cazurile incepute pe vechiul cod penal. Aceasta lege de punere in aplicare nu a fost promulgata, exista doar proiectul sau.
[ link extern ]

Ca regula generala, daca noul Cod Penal prevede o pedeapsa mai mica, se va aplica legea penala mai favorabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul penal trudi16 trudi16 buna, va rog sa-mi raspundeti si mie: odata cu intrarea in vigoare al noului cod penal, la cei condamnati definitiv le redozeaza 1/3 din pedeapsa conform ... (vezi toată discuția)
Care este art.din codul penal care se refera la falsul in declaratii? cri_secret_ina cri_secret_ina As dori sa-mi certificati ca falsul in declaratii este prevazut la art.326 din Lg.286/2009,fostul art.292 din vechiul Cod penal. Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)