avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare CASCO
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare CASCO

Am avut in 2008 o asigurare CASCO la o firma mare din domeniu, asigurarea acoperind valoarea de 9000 de euro, valoarea pe care au estimat-o ei pentru masina mea in acel moment. Asigurarea costa 2700 de RON, o suma mare la vremea aceea... Am achitat din ea prima transa, urma sa achit in 4 transe... Am avut o dauna in valoare de 1500 de RON si mi-au aprobat reparatia, reparatie de care am fost nemultumit deoarece s-a lucrat neglijent (aici e vina celor din service). Am decis sa renunt la o asigurare scumpa, care nu mai corespundea din punct de vedere al raportului calitate/ pret cu cerintele mele... Ca urmare, am sistat achitarea urmatoarelor transe... am primit un telefon de la ei in decembrie 2008, telefon in care ma somau sa achit si le-am explicat ca nu o voi face intrucat am achitat o transa, adica un sfert din asigurarea totala, dauna fiind de valoare mica (sub o patrime din suma asigurata prin acea polita).
Acum, in 2011, sunt somat sa ma prezint la sediul lor pentru reconciliere, in caz contrar fiind amenintat cu o actiune in instanta. Este invocat un articol scris cu litere mici, conform caruia in cazul existentei unei daune, polita trebuie achitata integral.
Mi se pare incorect sa platesc pentru o asigurare de care nu am mai beneficiat, cu atat mai mult cu cat dauna a fost de valoare mica.
Ce optiuni am in aceasta situatie? Ce pot astepta de la aceasta reconciliere?
Va multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: eureka2011 , utilizator 00:59, 23 Ianuarie 2011
De regula se solicita achitarea primei in avans si intergral in situatiile de dauna totala. La daune partiale nu sunteti obligat sa achitati polita integral.
Faceti un rationament subiectivist adaptat situatiei personale, insa gresiti.
Incerc sa va explic (desi nu este un raspuns care sa va convina) :
Polita de asigurare este un contract cu o durata si un pret convenite de parti.Prima (pretul) este stabilita pentru cele 12 luni si se plateste la incheiere.
Plata in rate, este o facilitate oferita de asigurator, care atrage obligativitatea achitarii esalonate, cu anumite obligatii asumate de asigurat.
-Polita ale carei rate nu sunt achitate, se reziliaza din oficiu, dupa o perioada de suspendare(sau imediat), incepand cu data ultimei rate scadente neachitata, in conditiile in care nu s-a inregistrat nicio dauna.(obligatiile reciproce inceteaza)
-In cazul utilizarii politei(plata dauna efectuata), asiguratul a beneficiat de serviciile politei si devine obligat la plata primei anuale.
-Functie de marimea daunei si de negocierea dintre asigurator si asigurat, din plata daunei se pot sau nu scadea ratele datorate pana la expirare. (una sau mai multe)
-La dauna totala, in mod logic polita se anuleaza(nu mai exista obiectul asigurat) si decontarea ratelor datorate se face obligatoriu scazandu-se din valoarea despagubirii.
Argumentul ca dauna a fost de numai 1500 RON(mica) nu rezista comparatiei cu suma pe care o acoperea asigurarea ( 9.000 EUR =foarte mare) si ar fi putut fi primita in caz de dauna totala (fara pretentii suplimentare celor 2700 RON)
Aceste obligatii exista, sunt scrise in conditiile de asigurare(comfirmati) indiferent cu ce litere sunt scrise, in general si din pacate,nu sunt luate in considerare la incheierea politei, ci abia cand se produce "ghinionul" !
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2011
nucu$, utilizator
Dupa parerea mea,in aceasta situatie asiguratorul nu poate pretinde plata primelor restante.
Este adevarat ca dreptului la despagubire ii corespunde obligatia de plata a primei de asigurare(esalonat, vreme de un an!). La momentul producerii daunei,dreptul la despagubire exista.
Ati incalcat obligatia de plata,prin neplata ratelor urmatoare.Acest lucru ii da dreptul asiguratorului sa pretinda suma pe care a acordat-o drept despagubire(1500 Ron).


Din pacate va trebui sa va supuneti contractului pe care l-ati semnat cu asiguratorul respectiv. Daca in polita scrie ca sunteti obligat sa achitati suma prevazuta in contract, indiferent de ce greseli fac cei de la service sau de alte lucruri, atunci va trebui sa platiti. Daca exista in contract vreo prevedere care sa va permita sa nu platiti toata prima anuala (desi ma indoiesc), atunci veti putea refuza plata. Altfel veti pierde oricum in instanta si va trebui sa platiti prima plus penalizari si cheltuielile de judecata.
Multumesc mult pentru raspunsuri!
Inteleg ca dincolo de considerentele personale, subiective, contractul trebuie respectat...
Sunt insa curios daca in acest moment aceasta reconciliere imi lasa posibilitatea de a-mi prezenta punctul de vedere si de a negocia suma pe care o datorez pentru incheierea acestui contract.
In orice caz, multumesc mult pentru timpul acordat!

Alte discuții în legătură

Plata dauna totala Helfer Helfer Buna ziua. De curand am avut un accident cu autovehicolul care este cumparat cu credit de la o banca. Am asigurare Casco iar masina este asigurata la suma de ... (vezi toată discuția)
Proces cu ardaf mars_on_line mars_on_line sant intr-un proces cu ardaf de 1 an ,s-a dispus de catre instanta efectuarea unei expertize :care este valoarea maxima de despagubire (auto )in cazul unui ... (vezi toată discuția)