avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt mostenitor cu Titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt mostenitor cu Titlu de proprietate

Buna ziua,
am si eu o problema cu titlul de proprietate...,, strabunicul meu a avut 4 copii, si dupa ce a murit au ramas copii lui in acea casa parinteasca plus teren 2 Ha. In anul 2004 din cei 4 copii a ramas decat unul, care a vandut proprietatea. Sa va arat si calitatea mea de mostenitor, unul din cei 4 copii era bunicul meu, care a murit si el, a murit si tatal meu, si m-am trezit cu o vila foarte mare pe acel teren . PROBLEMA:
- Ce ma indrumati sa fac, intrucat eu detin titlul de proprietate cel original din 1922 care este pe numele strabunicului meu, eu stiam ca normal trebuia chemati (ultimi urmasi printre care ma numar si eu) la succesiune de ultimul supravietuitor , nu ca sa vanda cum a facut. Acum si cel care a vandut adica fratele bunicului meu a murit. Ce trebuie sa fac pentru ca normal trebuia sa se faca o succesiune.
Am fost la primarie azi si cei de acolo au zis ca numai la arhivele statului pot merge ca in titlul de proprietate cel din 1922 era descris un loc de teren intr-un plan, e acum este este problema ca planurile sau schimbat adica hartiile dar terenul tot acolo este. Ce pot face pentru ca totusi sunt 25.000 mp si nu sunt la camp sunt cat de cat la asfalt. O zi buna !
Cel mai recent răspuns: Mihaela Luminita VATAVU , Avocat 17:53, 21 Ianuarie 2011
Va trebui sa verificati cum a vandut unicul fiu al strabunicului .... in baza caror acte de proprietate.
Poate ca avea act de cumparare de la strabunic ... sau poate s-a facut succesiunea si s-a declat unic mostenitor.
Vedeti mai intai cum a intrat imobilul in proprietatea sa pentru ca apoi sa poata sa vanda.
Incercati sa aflati "istoricul" proprietatii de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara - Biroul de Carte Funciara (competent in localitatea in care se afla imobilul).
buna ziua,
pai nu a fost unicul fiu, si nu a avut acte , pentru ca inainte sa moara tatal meu, cam prin 1998 am asistat la o discutie in ,,ultimul vanzator,, si tatal meu ,ca sa se faca succesiunea, apoi la un an tatal meu a decedat.
Buna seara !

Ati dat prea putine informatii – cel putin vis-a-vis de vanzarea din anul 2004: ce fel de contract a fost incheiat (autentic sau sub semnatura privata) ? Cine a vandut cui ? Cine stapaneste in prezent imobilul ?

Sfatul meu: apelati la un avocat. Povestiti-i punct cu punct tot ceea ce cunoasteti, inclusiv datele strabunicului, ale bunicului, ale unchilor si ale tatalui (numele si datele de deces).

De asemenea, va trebui sa-i amintiti si pe mostenitorii colaterali (eventuali verisori – decedati sau in viata), mai cu seama ca este putin probabil ca dintre atatia fii ai strabunicului sunteti/ati ramas doar dvs. unicul mostenitor, iar faptul ca aveti acel titlu de proprietate acasa nu inseamna ca sunteti si singurul care poate pretinde drepturi asupra imobilului.

Dvs. aveti nevoie in acest moment de informatii, iar avocatul angajat va poate ajuta sa le obtineti formuland solicitari scrise catre institutiile competente (ex.: Oficiul de Cadastru, Arhivele Statului, Administratia Financiara etc.).

Pentru dezbaterea succesiunii va trebui sa obtineti o serie de documente:
~ actele de stare civila ale tuturor defunctilor (certificate de deces, nastere)
~ anexa 24 pentru fiecare defunct, de la Starea Civila competenta – raportat la localitatea unde au avut ultimul domiciliu defunctii; exista aici, d.p.d.v. notarial, unele derogari vis-à-vis de competenta obligatorie;
~ certificat fiscal (se elibereaza concomitent cu anexa 24), in care apare imobilul respectiv (sau ar trebui sa apara…);
~ declaratii de acceptare/renuntare la succesiune; procuri de reprezentare la succesiune; testamente etc.
~ acte de proprietate pe bunurile ramase; eventuale certificate de mostenitor; eventuale hotarari judecatoresti.

Situatia poate fi evaluata abia dupa clarificarea tuturor aspectelor si, dupa cum vedeti, lucrurile sunt ceva mai complicate. Tocmai de aceea cred ca ar trebui sa apelati la serviciile unui avocat – in mod direct si personal.

Pe langa avocat, veti avea nevoie de timp si rabdare – cel putin pana aflati cum stau lucrurile.

Va doresc succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa bunici Rrrrmmmm Rrrrmmmm Buna ziua, Va rog sa ma anutati cu un punct de vedere in ceea ce priveste o succesiune care urmeaza a fi facuta de catre parintii mei pentru o locuinta si ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune eu12 eu12 in urma decesului mamei mele (care a fost mostenitoarea sotului ei) a tuturor terenurilor+bunuri, noi urmasii (frati vitregi +drepti) in mod normal trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Restituire legea 18 magda popescu magda popescu Va rog, un sfat. Este vorba de un teren care a apartinut strabunicului meu (decedat in 1964). La succesiunea dupa strabunicul meu au ramas mostenitori ... (vezi toată discuția)