avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Garantie buna executie IMM
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Garantie buna executie IMM

IMM-urile beneficiaza de reducere cu 50% a GBE(garantie buna executie).
Beneficiaza la constituirea ei sau pe parcursul derularii contractului de executie lucrari (prin retineri succesive din situatiile de lucrari)care poate avea valori foarte mari?
Ca si autoritate contractanta nu vad cum ma ajuta pe mine acest lucru in cazul in care sunt probleme dupa receptia la terminarea lucrarilor, iar constructorul intre timp a avut probleme financiare si poate nu mai exista sau nu mai vrea sa vina sa remedieze defectiunile aparute. Atunci eu "beneficiez" numai de 50 % din GBE, dar valoarea lucrarilor necesare a fi remediate depaseste acest procent.Valoarea lucrarilor este acceasi indiferent cu cine am executat constructia , IMM sau mai mare.
Am gasit undeva pe forum cum ca IMM-urile beneficiaza de aceasta reducere de 50% din GBE numai la constituirea ei in cazul in care se solicita aceasta inainte de inceperea lucrarilor (prin scrisoare de garantie bancara) .Este corecta aceasta presupunere si baza legala pentru aceasta afirmatie.
Cu stima G S.
Cel mai recent răspuns: irina_stirbu2000 , utilizator 09:25, 26 Ianuarie 2011
Aceasta reducere de 50% pentru IMM este o masura de sprijinire si de stimulare a dezvoltarii societatilor mici, regelmentata prin legea 346 din 2004.
De obicei, in cazul garantiei se procedeaza la retineri succesive din valoarea facturilor emise de constructor, depinde cum este prevazut in contractul de executie.
Daca intampinati probleme pe perioada de garantie sau exista cazuri nefericite in care constructorul nu reuseste sa isi finalizeze lucrarile la care s-a angajat, chiar daca nu bebeficiaza de reducerea cu 50% a garantiei, nu aveti siguranta ca din acea suma reusiti sa va acoperiti cv. remedierilor/ sa finalizati lucrarile.
Aveti in schimb posibilitatea sa solicitati prin licitatie (legea este foarte permisiva in acest sens) indeplinirea unor alte cerinte prin care sa puteti elimina ofertantii slabi (ex. experienta similara, recomandari, ISO, atestate, etc.) si sa limitati riscurile.
Aveti posibilitatea de a va adresa instantei atunci cand un contract nu este respectat,lucru care presupune multa energie si timp .Evident ca nu va avantajeaza reducerea cu 50 % a GBE si nici nu vad cum puteti evita la atribuirea altor contracte o astfel de situatie,pentru ca in general firmele au grija ca documentatiile lor sa fie "beton".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantia de buna executie si derularea contractului Diurpaneus Diurpaneus Am câteva întrebări privind garanția de buna execuție a contractelor de achiziții publice, deoarece nu am găsit o reglementare legala clara ... (vezi toată discuția)
Garantii de buna executie negut_dorina negut_dorina buna ziua,am si eu o intrebare sa facut o factura de vanzare pe garantie de buna executie cum o inregistrez? este facuta fara tva si se incaseaza prin banca la ... (vezi toată discuția)
Garantia de participare pentru procedurile de achizitie publica pinteafl pinteafl As dori sa aflu mai multe detalii referitoare la variantele de constituire a garantiei de participare. In cazul in care particip impreuna cu o alta societate, ... (vezi toată discuția)