pro.natalie a scris:
- reprezentarea actionarilor este proportionala cu actiunile detinute
Art. 101 - (1) Orice acţiune plătită dă dreptul la un vot în adunarea generală, dacă prin actul constitutiv nu s-a prevăzut altfel.
(2) Actul constitutiv poate limita numărul voturilor aparţinând acţionarilor care posedă mai mult de o acţiune.
(3) Exerciţiul dreptului de vot este suspendat pentru acţionarii care nu sunt la curent cu vărsămintele ajunse la scadenţă.
- numirea si demiterea administratorilor este efectuata numai de catre adunarea generala a actionarilor
Art. 137^1 - (1) Administratorii sunt desemnaţi de către adunarea generală ordinară a acţionarilor, cu excepţia primilor administratori, care sunt numiţi prin actul constitutiv.
(4) Administratorii pot fi revocaţi oricând de către adunarea generală ordinară a acţionarilor. În cazul în care revocarea survine fără justă cauză, administratorul este îndreptăţit la plata unor daune-interese.
- actiunile ofera drepturi egale posesorilor
Art. 94 - (1) Acţiunile trebuie să fie de o egală valoare; ele acordă posesorilor drepturi egale.
(2) Se pot emite totuşi în condiţiile actului constitutiv categorii de acţiuni care conferă titularilor drepturi diferite, potrivit dispoziţiilor art. 95 şi 96.
- este necesara intrunirea majoritatii absolute pentru validarea deciziilor in adunarea ordinara
Art. 112 - (1) Pentru validitatea deliberărilor adunării generale ordinare este necesară prezenţa acţionarilor care să deţină cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot. Hotărârile adunării generale ordinare se iau cu majoritatea voturilor exprimate. Actul constitutiv poate prevedea cerinţe mai ridicate de cvorum şi majoritate.
Nu e majoritate absoluta, e relativa.
- este necesar un cvorum de 75% in adunarile extraordinare si deciziile trebuie sa fie luate cu cel putin o jumatate din capitalul inregistrat.
Art. 115 - (1) Pentru validitatea deliberărilor adunării generale extraordinare este necesară la prima convocare prezenţa acţionarilor deţinând cel puţin
o pătrime din numărul total de drepturi de vot, iar la convocările următoare, prezenţa acţionarilor reprezentând cel puţin
o cincime din numărul total de drepturi de vot.
(2) Hotărârile sunt luate cu
majoritatea voturilor deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi. Decizia de modificare a obiectului principal de activitate al societăţii, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societăţii se ia cu o majoritate de cel puţin două treimi din drepturile de vot deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi.
(3) În actul constitutiv
se pot stipula cerinţe de cvorum şi de majoritate mai mari.
- nu i se poate atribuii nici unui actionar, in nici o situatie exceptionala dreptul de veto disproportional cu actiunile detinute.
Vezi mai sus partea cu drepturi egale. Se poate prevedea un drept de preferinta la achizita actiunilor numai in favoarea unuia/unora din actionari.