avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale legea societatilor comerciale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

legea societatilor comerciale

Buna ziua,

In legatura cu SA, imi poate confirma cineva ca legea 31/1990 stipuleaza in mod clar :

- reprezentarea actionarilor este proportionala cu actiunile detinute
- numirea si demiterea administratorilor este efectuata numai de catre adunarea generala a actionarilor
- actiunile ofera drepturi egale posesorilor
- este necesara intrunirea majoritatii absolute pentru validarea deciziilor in adunarea ordinara
- este necesar un cvorum de 75% in adunarile extraordinare si deciziile trebuie sa fie luate cu cel putin o jumatate din capitalul inregistrat.
- nu i se poate atribuii nici unui actionar, in nici o situatie exceptionala dreptul de veto disproportional cu actiunile detinute.

Multumesc

Cel mai recent răspuns: gheorghesteluta , utilizator 23:28, 23 Iulie 2008
pentru pro.natalie

In legatura cu alegerea membrilor Consiliului de Administratie prin aplicarea metodei votului cumulativ precizez urmatoarele:
1. Conform Regulamentului 3/25.03.2005 ( MO 352/2004) art. 2 alin 1, administrarea unei societati detinute public la care se aplica metoda votului cumulativ se va realiza de catre un Consiliu de Administratie format din cel putin 3 membri, numai daca aceasta nu contravine prevederilor legale in vigoare.
2. Conform Regulamentului 3/25.03.2005 art. 3 alin. 4 ”nici o prevedere a actelor constitutive ale societatilor detinute public nu poate anula, modifica sau restrange dreptul actionarilor de a solicita si de a obtine aplicarea metodei votului cumulativ in conditiile OUG nr. 28/2002”
3. Ordonanta 28/2002 a fost abrogata de Legea nr. 297/28.06.2004 ( MO 571/2004) privind piata de capital, lege care a preluat si a modificat din vechea ordonanta dispozitiile speciale privind societatile admise la tranzactionare.
4. Art. 235 alin 1 din Legea nr. 297/2004 precizeaza ca membrii Consiliului de Administratie al societatilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata pot fi alesi prin metoda votului cumulativ, iar la cererea unui actionar semnificativ aceasta metoda se aplica obligatoriu.
5. Art. 2 alin 1 pct 1 din Legea nr. 297/2004 face precizarea ca actionar semnificativ este persoana fizica sau juridica care detine direct sau indirect o participatie de cel putin 10% din capitalul social al unei societati comerciale.
6. Art. 235 alin. 2 din Legea nr. 297/2004 prevede ca administrarea unei societati la care se aplica metoda votului cumulativ ( respectiv societatea admisa la tranzactionare conform art. 235 alin 1) se realizeaza de catre un consiliu format din cel putin 5 membri.
7. Art. 235 alin. 3 din Legea nr. 297/2004 prevede ca reglementarile privind aplicarea votului cumulativ se stabilesc de CNVM., iar art. 290 alin3 prevede ca reglementarile emise de CNVM pana la intrarea in vigoare a prezentei legi raman in vigoare pana la adoptarea noilor reglementari emise in temeiul acesteia, cu exceptia dispozitiilor contrare. In continuare alin 4 al art. 290 prevede ca dispozitiile legislatiei referitoare la societatile comerciale sunt aplicabile entitatilor reglementate de prezenta lege, in masura in care nu contravin acesteia.

In concluzie:
Desi Regulamentul 3/2004 prevedea, la data intrarii in vigoare, un Consiliu de Adminstratie format din 3 membri pentru o societate admisa la tranzactionare si la care se poate aplica metoda votului cumulativ, nu pot fi ignorate normele imperative prevazute in Legea nr. 297/2004 art. 235 si art. 290 ( aparuta ulterior Regulamentului) care obliga la un Consiliu de Adminstratie format din 5 membri pentru o societate la care se aplica metoda votului cumulativ.
Chiar daca o societate detinuta public are un CA format din 3 membri, prin intrarea in vigoare a Legii nr. 297/28.06.2004 ea trebuie sa-si modifice structura CA de la 3 la 5 membri. Sanctiunea nerespectarii prevederilor legale mentionate mai sus consta in avertisment sau amenda ( cu un cuantum cuprins intre 0,5% si 5% din capitalul social varsat) Sesizarea catre CNVM o poate face un actionar semnificativ.
- sunt actionar in cadrul asociatiei actionarilor(PAS) al unei societati (SA) tranzactionabile(deschise)
-in anul 2006 am detinut un nr.de 300000 actiuni.
-la data de 01 02 2007 am cesionat unui membru PAS 170000actiuni
-la 24 04 2007 AGA a hotarat sa dea dividente aferente anului 2006,si a stabilit ca data de inregistrare a actionarilor; 04 05 2007
-mie mi s- au repartizat dividende doar pe actiunile ramase nu pe toate cele detinute tot anul 2006, an pt care s- au dat dividendele,si mi s- a spus "ca asta este legea societatilor tranzactionabile"
-va rog sa- mi explicati:cum sunt eu actionar intr o societate tranzactionabila cand facand parte din asociatia salariatilor si nu ni s- a dat voie sa tranzactionam actiunile pe piata (asa scrie in statutul asociatiei).?
-de ce aceasta lege se rasfringe s asupra mea cand eu la data la care actiunile aveau un pret bun pe piata nu am avut voie sa le tranzactionez pe piata?

va multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafon numerar persoane juridice apetra apetra care este ultima reglementare legala privind plafon numerar casa / tranzactii pentru persoane jurudice? (vezi toată discuția)
Ordonanþa nr. 16/2013 pentru modificarea ºi completarea legii nr. 571/2003 30 LAURA 30 LAURA Buna ziua, Dupa cum se stie in ultimul timp tot mai mulet persoane au \\" fentat \\" taxa de timbru la inmatricularea unei masini prin metoda partajului ... (vezi toată discuția)
Plafonul de casa, reglementari in vigoare la 19.08.2011 horvathsilvia horvathsilvia Care este actul normativ ce reglementeză plafonul de casa şi platile in numerar, valabil la data de 19.08.2011 ? (vezi toată discuția)