In legatura cu SA, imi poate confirma cineva ca legea 31/1990 stipuleaza in mod clar :
- reprezentarea actionarilor este proportionala cu actiunile detinute
- numirea si demiterea administratorilor este efectuata numai de catre adunarea generala a actionarilor
- actiunile ofera drepturi egale posesorilor
- este necesara intrunirea majoritatii absolute pentru validarea deciziilor in adunarea ordinara
- este necesar un cvorum de 75% in adunarile extraordinare si deciziile trebuie sa fie luate cu cel putin o jumatate din capitalul inregistrat.
- nu i se poate atribuii nici unui actionar, in nici o situatie exceptionala dreptul de veto disproportional cu actiunile detinute.
In legatura cu alegerea membrilor Consiliului de Administratie prin aplicarea metodei votului cumulativ precizez urmatoarele:
1. Conform Regulamentului 3/25.03.2005 ( MO 352/2004) art. 2 alin 1, administrarea unei societati detinute public la care se aplica metoda votului cumulativ se va realiza de catre un Consiliu de Administratie format din cel putin 3 membri, numai daca aceasta nu contravine prevederilor legale in vigoare.
2. Conform Regulamentului 3/25.03.2005 art. 3 alin. 4 ”nici o prevedere a actelor constitutive ale societatilor detinute public nu poate anula, modifica sau restrange dreptul actionarilor de a solicita si de a obtine aplicarea metodei votului cumulativ in conditiile OUG nr. 28/2002”
3. Ordonanta 28/2002 a fost abrogata de Legea nr. 297/28.06.2004 ( MO 571/2004) privind piata de capital, lege care a preluat si a modificat din vechea ordonanta dispozitiile speciale privind societatile admise la tranzactionare.
4. Art. 235 alin 1 din Legea nr. 297/2004 precizeaza ca membrii Consiliului de Administratie al societatilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata pot fi alesi prin metoda votului cumulativ, iar la cererea unui actionar semnificativ aceasta metoda se aplica obligatoriu.
5. Art. 2 alin 1 pct 1 din Legea nr. 297/2004 face precizarea ca actionar semnificativ este persoana fizica sau juridica care detine direct sau indirect o participatie de cel putin 10% din capitalul social al unei societati comerciale.
6. Art. 235 alin. 2 din Legea nr. 297/2004 prevede ca administrarea unei societati la care se aplica metoda votului cumulativ ( respectiv societatea admisa la tranzactionare conform art. 235 alin 1) se realizeaza de catre un consiliu format din cel putin 5 membri.
7. Art. 235 alin. 3 din Legea nr. 297/2004 prevede ca reglementarile privind aplicarea votului cumulativ se stabilesc de CNVM., iar art. 290 alin3 prevede ca reglementarile emise de CNVM pana la intrarea in vigoare a prezentei legi raman in vigoare pana la adoptarea noilor reglementari emise in temeiul acesteia, cu exceptia dispozitiilor contrare. In continuare alin 4 al art. 290 prevede ca dispozitiile legislatiei referitoare la societatile comerciale sunt aplicabile entitatilor reglementate de prezenta lege, in masura in care nu contravin acesteia.
In concluzie:
Desi Regulamentul 3/2004 prevedea, la data intrarii in vigoare, un Consiliu de Adminstratie format din 3 membri pentru o societate admisa la tranzactionare si la care se poate aplica metoda votului cumulativ, nu pot fi ignorate normele imperative prevazute in Legea nr. 297/2004 art. 235 si art. 290 ( aparuta ulterior Regulamentului) care obliga la un Consiliu de Adminstratie format din 5 membri pentru o societate la care se aplica metoda votului cumulativ.
Chiar daca o societate detinuta public are un CA format din 3 membri, prin intrarea in vigoare a Legii nr. 297/28.06.2004 ea trebuie sa-si modifice structura CA de la 3 la 5 membri. Sanctiunea nerespectarii prevederilor legale mentionate mai sus consta in avertisment sau amenda ( cu un cuantum cuprins intre 0,5% si 5% din capitalul social varsat) Sesizarea catre CNVM o poate face un actionar semnificativ.
- sunt actionar in cadrul asociatiei actionarilor(PAS) al unei societati (SA) tranzactionabile(deschise)
-in anul 2006 am detinut un nr.de 300000 actiuni.
-la data de 01 02 2007 am cesionat unui membru PAS 170000actiuni
-la 24 04 2007 AGA a hotarat sa dea dividente aferente anului 2006,si a stabilit ca data de inregistrare a actionarilor; 04 05 2007
-mie mi s- au repartizat dividende doar pe actiunile ramase nu pe toate cele detinute tot anul 2006, an pt care s- au dat dividendele,si mi s- a spus "ca asta este legea societatilor tranzactionabile"
-va rog sa- mi explicati:cum sunt eu actionar intr o societate tranzactionabila cand facand parte din asociatia salariatilor si nu ni s- a dat voie sa tranzactionam actiunile pe piata (asa scrie in statutul asociatiei).?
-de ce aceasta lege se rasfringe s asupra mea cand eu la data la care actiunile aveau un pret bun pe piata nu am avut voie sa le tranzactionez pe piata?