avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire dupa sot/sotie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire dupa sot/sotie

Se incheie o casatorie intre doua persoane. Ambii soti vin in casatoria actuala cu niste bunuri obtinute inainte de casatoria actuala. In cazul unui deces al unuia dintre ei, sotul supravietuitor are vreun drept de mostenire asupra bunurilor proprii ale celuilalt? Daca da, in ce procent? (Sotul are doi copii din casatoria anterioara, sotia nu si mai au doi copii in casatoria actuala).
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mirela_p , utilizator 16:00, 22 Aprilie 2008
mirela_p a scris:
sotul supravietuitor are vreun drept de mostenire asupra bunurilor proprii ale celuilalt?

Sigur ca da, procentul depinde de clasa de mostenitori cu care vine in concurs si de aspectul daca exista copii din casatorie anterioara. In acest ultim caz sotul supravietuitor mosteneste cel mult cat "copilul care a luat cel mai putin" si nu mai mult de 1/4.
Nu mi-e prea clar ce inseamna 'copilul care a luat cel mai putin' ... daca se poate sa vorbim pe cazul concret de mai sus, in 2 variante:
1. decedeaza sotul (parinte a doi copii dintr-o casatorie anterioara): deci raman mostenitori 4 copii (2 anteriori + 2 din casatoria actuala) si sotia ... cat primeste fiecare procentual?
2. decedeaza sotia, deci raman mostenitori cei doi copii din casatoria actuala si sotul .. aceeasi intrebare.
Multumesc!
Din punctul meu de vedere raspunsul ar fi:

1. Sotia 1/4, copiii 3/4, deci fiecare copil 3/16
2. Sotul 1/4, copiii 3/4, deci fiecare copil 3/8
avluci a scris:
1. Sotia 1/4, copiii 3/4, deci fiecare copil 3/16

Nu e bine, sotul are copii din casatoria anterioara asa incat sotia nu poate mosteni mai mult decat cota cea mai mica a oricaruia din copii. Trebuie sa ma uit cum se face impartirea in acest caz, nu mai stiu sigur.

2. Sotul 1/4, copiii 3/4, deci fiecare copil 3/8

Aici sunt de acord doar ca principiu, sunt 4 copii nu doi, deci fiecare dobandeste 3/16.
La 2 sigur e bine, doi copii nu vin la mostenire fiind ai sotului din prima casatorie.
La 1 s-ar putea sa ai dreptate, trebuie sa cautam sa vedem exact.

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire al copiilor in urma casatoriei parintilor monikas monikas Ce drepturi legale au copiii la mostenire in situatia casatoriei dintre parintii lor ?.Sotul are un copil dintr-o casatorie anterioara ,iar sotia doi copii ... (vezi toată discuția)
Bună. suntem doua surori gemene și tatăl nostru sa căsătorit ... Feisan Feisan Bună. Suntem doua surori gemene și tatăl nostru sa căsătorit în urmă cu o altă femeie de 17 ani mama noastră e decedata de 19 ani. Dacă tatăl ... (vezi toată discuția)
Contract de vânzare-cumpãrare ? danieldinica danieldinica Sora mea deţine două imobile proprietate personală şi are un copil dintr-o căsătorie anterioară. Din această căsătorie anterioară a dobândit şi ... (vezi toată discuția)