avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... culpa comuna accident auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

culpa comuna accident auto

buna ziua,am si eu o problema cu un accident de masina pe cale amiabila ,am primit de la asigurari ca ma incadrez la culpa comuna , si vreau sa stiu daca e asa s-au nu , ma aflam pe o strada si eram in depasire in dreptul unei strazi secundare la stinga cel depasit a virat stinga si ma acrosat partea dreapt in dreptul portierelor vreau sa mentionez ca strada respectiva nu e intersectie in forma de cruce in parte drepta e intrarea unei intrprinderi,cand sa facut constatare amiabila la asigurator totul a fost in regula mia dat foia de reparatii la servis dar cand sa plateasca catre servis ma suna ca ma incadrez in culpa comuna. va multumesc
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 22:00, 21 Ianuarie 2011
In opinia mea ar trebui sa va adresati cu o contestatie instantei de judecata
in intersectii nedirijate e interzisa depasirea (intersectie e si cea in T), iar celalalt nu s-a asigurat la schimbarea directiei spre stanga
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2011
gi-jane2, moderator
Nu prea este culpa comuna,dar in cazul culpei comune asiguratorul da mai putin.
Daca va convine...
gi_jane2 a scris:

in intersectii nedirijate e interzisa depasirea (intersectie e si cea in T), iar celalalt nu s-a asigurat la schimbarea directiei spre stanga

Din cate am inteles eu, intersectia este cu un drum "secundar". Asa l-a definit cel ce a deschi topicul.
Intrebarea este simpla: drumul secundar avea la iesirea in cel principal semafor sau semne de dirijare (cedeaza, stop). Daca da, intersectia se considera DIRIJATA (verificati si in definitiile din Codul Rutier) si este PERMISA depasirea. Probabil asiguratorul celui in culpa (care a cotit la stanga) vrea sa va plateasca mai putin.
Aici se mai pune o problema: daca cel ce a cotit la stanga a semnalizat corect, adica din timp, e foarte greu de dovedit ca nu a semnalizat la timp sau ca Dumneavoastra ati fortat depasirea, intrand in depasire dupa ce vehiculul din fata a semnalizat stanga. In aceasta situatie ar fi exclusiv culpa Dumneavoastra, deoarece un vehicul ce semnalizeaza stanga se depaseste prin dreapta.
Cereti un document scris, in care sa explice motivele de "culpa comuna", apoi contestati-l daca e cazul si, daca nu se rezolva, reclamati-i la CSA (comisia pentru supravegherea asigurarilor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prioritate de dreapta Focus1 Focus1 Sa ne inchipuim o localitate in care exista drumuri asfaltate si ne-asfaltate si o sumedenie de intersectii nedirijate. As dori sa va intreb cum se abordeaza ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - contestatie proces verbal zumauma zumauma Buna ziua, In seara zilei de 9 octombrie a.c. ora aproximativa 19:15, circulam pe DN14 din directia Sibiu spre Medias, destinatia mea fiind Axente-Sever ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - cine este vinovat? cicidaniela cicidaniela buna ziua as dori sa stiu daca sunt vinovat sau nu si cum pot sa demonstrez ca nu sunt vinovat multumesc, fapt : ma aflam pe DN1, sosea cu o banda pe ... (vezi toată discuția)