u.b.i.k. a scris:
actiune in realizare = actiunea care este susceptibila de executare silita
actiune in constatare = nu este susceptibila de executare silita
Obiectul actiunii fie este susceptibil de executare silita fie nu, tertium non datur
Nu exista posibilitate de alegere intre cele doua tipuri de actiuni civile (art. 111 C pr. civ. teza a II-a) actiunea in constatare fiind subsidiara si conditionata de imposibilitatea promovarii unei actiuni in realizare.
Daca ceea ce se cere este susceptibil de a fi executat silit impotriva paratului =>>> actiunea este in realizare si nu in constatare indiferent de modul cum a fost formulata. Chiar in ipoteza in care ati renunta expres la executarea silita, aceasta nu are nici un efect pentru ca legea (art. 111 C pr. civ.) nu va permite acest lucru, iar examinarea admisibilitatii de principiu a cererii este o chestiune prealabila fondului.
Asadar, chiar daca o formulati diferit, ca sa sune a actiune in constatare, exista in continuare autoritatea de lucru judecat daca exista tripla identitate.
acţiunea, deşi întemeiată pe art. 480 c.civ., a fost denumită în constatare, calificare pe care instanţa a preluat-o. Considerând că este posibilă introducerea unei noi acţiuni în realizare, instanţa a respins acţiunea în constatare ca inadmisibilă.
Problema e că într-o acţiune în realizare anterioară, reclamantul a pierdut irevocabil, fiindu-i respinsă acţiunea ca neîntemeiată, iar acţiunea în constatare nu are nimic nou, fiind între aceleaşi părţi, având acelaşi obiect şi fiind fondată pe aceeaşi cauză, calitatea de proprietar, în urma moştenirii părinţilor.
Am invocat excepţia autorit de lucru judecat, a lipsei calit procesuale active şi a lipsei de interes. Prima şi a treia au fost respinse întrucât nu s-a mai judecat într-o altă acţiune în constatare şi are interes. Pe a doua a omis să se pronunţe.
Cred că este vorba de preşedinta J6.