avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract vanzare-cumparare cu plata in rate. Radierea ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract vanzare-cumparare cu plata in rate. Radierea de la finante si scoaterea din gestiune

speta: firma A vinde in 2008 prin contract de vanzare-cumparare cu plata in rate o ghereta de lemn fara fundatie intr-o piata firmei B transmitand lui B doar dreptul de folosinta pana la achitarea integrala a pretului, B platind doar un avans la incheierea contractului. Dupa o perioada de timp se incheie doua contracte de vanzare-cumparare: unul intre firma B care vinde ghereta in cauza catre firma C iar cel de-al doilea contract de vanzare-cumparare intre administratorul firmei B in calitate de pers. fizica si firma C pentru imbunatatirea efectuata gheretei fara acordul lui A. (Firma B nu a achitat integral pretul stabilit de firma A, deci nu era proprietar, nefiind eliberata factura pe intreaga suma stabilita, doar pentru avans). Firma C vinde ghereta cu imbunatatirea gheretei firmei D. Firma D demoleaza ghereta.
Intrebare: ce poate face firma A pentru a scoate ghereta din gestiune si a o radia de la Finante pentru a nu mai plati impozit, avand in vedere ca firma B este radiata, firma C este suspendata iar firma D considera ca a cumparat legal ghereta demolata.
Va rog un raspuns cat mai urgent ..... multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 16:26, 22 Ianuarie 2011
Cred ca se poate rezolva contabiliceste , un proces-verbal de distrugere, casare..prezentat la finante
art. 128 cod fiscal
(3) Următoarele operaţiuni sunt considerate, de asemenea, livrări de bunuri, în sensul alin. (1):
a) predarea efectivă a bunurilor către o altă persoană, ca urmare a unui contract care prevede că plata se efectuează în rate sau a oricărui alt tip de contract care prevede că proprietatea este atribuită cel mai târziu în momentul plăţii ultimei sume scadente, cu excepţia contractelor de leasing;


art. 134^1 cod fiscal
(6) Pentru livrările de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrării este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca şi un proprietar. Prin excepţie, în cazul contractelor care prevăd că plata se efectuează în rate sau al oricărui alt tip de contract care prevede că proprietatea este atribuită cel mai târziu în momentul plăţii ultimei sume scadente, cu excepţia contractelor de leasing, data livrării este data la care bunul este predat beneficiarului.

ati gresit in momentul in care ati eliberat o factura de avans.
trebuia emisa factura integrala, intrucat la data predarii bunului a avut loc o livrare de bunuri, a intervenit faptul generator si exigibilitatea taxei.
la data predarii bunului e normal ca B sa dispuna ca un bun proprietar dar asta nu inseamna ca este proprietar, atat timp cat nu s-a platit integral pretul si nu s-a transmis proprietatea, s-a transmis doar dreptul de folosinta la plata avansului pentru care s-a eliberat factura si chitanta insa restul de suma urma sa fie platita, totusi nu s-a mai realizat. B chiar recunoaste datoria fata de A printr-o declaratie la Politie insa mai spune ca nu are din ce sa o plateasca ulterior fiind radiata firma lui B.(Spre exemplu si la comodat trebuie sa ai grija de bun ca si un bun proprietar dar nu inseamna ca si esti proprietar, tu doar folosesti gratuit bunul proprietarului.)
Imi spunet de fapt ca nu mai am ce face, ca B si C au vandut legal ? Atunci cum se face ca doar A plateste in continuare impozit ?
nu am spus asta.
am spus ca ati gresit dpdv al facturarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Descarcare bun din gestiune, radiere de la finate. sergiu balint sergiu balint speta: firma A vinde in 2008 prin contract de vanzare-cumparare cu plata in rate o ghereta de lemn fara fundatie intr-o piata firmei B transmitand lui B doar ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare auto in rate giorgianamaura giorgianamaura buna ziua , va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : in baza unui contract de vanzare cumparare se vinde o masina.Conform contractului contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Plata tva dragnea.georgeta dragnea.georgeta Pentru vanzarea unui imobil cu plata in rate, TVA-ul se aplica la momentul platii ultimei rate sau se aplica pentru fiecare rata in parte ? (vezi toată discuția)