avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... spete-urgent
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

spete-urgent

1. În fapt s-a reţinut că inculpatul A.Y., cetăţean marocan rezident în România, a comis în Franţa o infracţiune de înşelăciune împotriva unui cetăţean englez după care s-a întors în România.La două săptămâni după comiterea faptei, autorităţile române au aprobat cererea inculpatului,formulată cu un an în urmă, de acordare a cetăţeniei române. Câteva zile mai târziu, A.Y. s-a deplasat în Maroc, unde a renunţat la cetăţenia marocană.În aceste condiţii, instanţele române, sesizate între timp de autorităţile franceze, au formulat o cerere de extrădare a lui A.Y. Instanţa penală marocană a respins însă cererea de extrădare, motivând că statul român nu are competenţa de a cere extrădarea în acest caz.
Comentaţi soluţia instanţei.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:04, 22 Ianuarie 2011
normal ca nu era de competenta instantelor romane deoarece nu exista un temei legal sa faca asta. extradarea trebuia sa o ceara Franta direct Marocului. Romania nu avea deschisa nici o procedura judiciara penala - urmarire penala, judecata sau executare - deschisa impotriva persoanei resppective.

cf art.64 din lg 302 extrădarea unei persoane împotriva căreia autorităţile judiciare române competente au emis un mandat de arestare preventivă sau un mandat de executare a pedepsei închisorii ori căreia i s-a aplicat o măsură de siguranţă va fi solicitată statului străin pe teritoriul căreia aceasta a fost localizată în toate cazurile în care sunt întrunite condiţiile prevăzute de prezenta lege.

avind in vedere ca procedura judiciara era deschisa in Franta si nu in Romania, cei ce aveau dreptul sa ceara extradarea din maroc, sunt francezii. din momentulin care inculpatul a parasit teritoriul Ro, cererea lor de extradare ramine fara obiect.
De ce nu va cautat pe Google propriile spete ca sunt toate cunoscute. De exemplu [ link extern ]

Dupa parerea mea, daca nu studiati acorduri internationale de extradare, n-o puteti rezolva, pentru ca pe legislatia marocana n-o puteti presupune. Oricum nu aici se fac temele!
Va invitam la studiu individual !
Succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata giura alina giura alina Sotul meu este arestat in Ungaria din 15 feb 2008(omor in culpa -accident rutier). Sunt multe semne e intrebare asupra accidentului (sotul meu a fost trezit ... (vezi toată discuția)
Extradarea !! chris68 chris68 salut..cine stie daca un cetatean roman care a fost judecat definitiv intr-o tara membra Schengen si mai are de executat un rest de pedeapsa de mai putin de un ... (vezi toată discuția)
Casatoria cu un cetatean din maroc - viza pentru franta ioana_d ioana_d Buna ziua, Sunt cetatean roman, in prezent locuiesc in Bucuresti dar peste o luna voi lucra in Franta(in Paris) cu contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)