avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1214 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere fara preaviz!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere fara preaviz!

Buna,
vreau sa dau afara o angajata periculoasa pentru firma (instigatoare)!
Ideea e sa o dau afara fara preaviz...i-am organizat o comisie disciplinara (pentru motive ce tin de jobul respectivei) ii suspend CIM-ul pe perioada cercetarii, dar nu pot sa ma iau de ''abateri disciplinare grave'', pentru ca nu prea are...codul muncii nu stipuleaza care sunt aceste cazuri!
Cum as putea proceda, la limita legii, sa o concediez fara preaviz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:41, 22 Ianuarie 2011
Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.

Pentru ca o faptă săvârşită de un salariat să fie calificată abatere disciplinară este necesar să fie analizate elementele constitutive ale faptei, a căror întrunire să justifice aplicarea răspunderii disciplinare.

Prin urmare, nu trebuie sa fie vorba de abateri disciplinare grave pentru a se desface c.i.m. disciplinar.

Multu',
deci pot sa o concediez fara preaviz, invocand gravitatea faptelor, in baza nerespectari normei de munca sau alte actiuni pe care trebuia sa le intreprinda si nu le-a facut, conform job description-ului?
Am sanse sa ma trezesc tarata (firma) intr-un proces, pe care sa-l castige?
Daca respectati prevederile Codului Muncii in ceea ce priveste procedura desfacerii disciplinare a c.i.m., atunci nu prea are sanse de castig.

Orice decizie de incetare a raportului de munca poate fi contestata in instanta in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatul nu vrea sa semneze abaterea disciplinara brazvan brazvan Buna ziua, Cum se procedeaza in momentul cand angajatul nu vrea sa semneze hartia prin care i se aduce la cunostinta abaterea disciplinara? Se trimite acasa ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea indicatilor date de catre superior ContSters126583 ContSters126583 in baza unui contract de munca incheiat intre un serviciu public si un angajat ce masuri se impun in conditiile in care: -angajatul nu se afla la prima ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara roberto27 roberto27 Buna ziua, Am si eu o intrebare : Daca in Regulamentul Intern o anumita fapta nu este considerata \"abatere grava\" si nu se afla in lista abaterilor grave ... (vezi toată discuția)