Lucrez sofer la un SRL care are cateva sute de angajati in toata tara. Eu stiu ca diurna se da ca supliment de hrana la orice deplasare de peste 12 ore si de min 5 km in afara localitatii in care se afla sediul. La acest SRL se ofera diurna, dar se ponteaza doar 8 ore+diurna (zic ei, conf. contract. col. de munca). E corect ? In urma cu un an si inainte valoarea diurnei era 32,5 lei. Acum aprox. un an a fost redusa la 28 lei. De la 01.01.2011 a fost redusa la 13,5 lei sub pretextul ca in lunile nov si dec 2010 nu au avut profit, cica au iesit chiar in pierdere. In octombrie s-au facut niste disponibilizari si conf. intelegerii le-a fost platit salariul si in nov si dec 2010 desi nu au lucrat nimic. De aici lipsa de profit si chiar pierderi. Dar pana in oct 2010 firma a fost tot timpul pe profit si nu orice profit, cateva mil. euro / an. E corecta aceasta diminuare a diurnei cu peste 50 % ? Acum se zvoneste ca vor sa taie si sporul de vechime. E corect ?
Acordarea drepturilor banesti pe perioada delegarii si detasarii in tara si in strainatate, in interesul serviciului, constituie o obligatie a angajatorului, iar cuantumul maxim al acestor indemnizatii (diruna zilnica), trebuie prevazute in contractul colectiv sau contractele individuale de munca ale salariatilor iar nivelul maxim deductibil fiscal este in limita a 2.5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.
In conformitate cu prevederile art. 21 alin. (3) lit. b) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cheltuielile cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.
Astfel cum prevede art. 2 din Hotararea 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, pentru salariatii din cadrul companiilor nationale, societatilor comerciale si regiilor autonome la care drepturile salariale se acorda prin negociere, drepturile banesti pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in cadrul localitatii, in interesul serviciului, se acorda in conditiile prevazute in contractele colective sau individuale de munca.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Diurna
interval
Fiul meu lucreaza la o societate comerciala si face dese deplasari in tara. La fiecare decont trebuie sa depuna
- chitanta de cazare - mi se pare normal
- ... (vezi toată discuția)