avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Deducerea personala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Deducerea personala

Buna ziua,

Doresc sa va pun o singura intrebare si anume legata de deducerea personala si luarea in intretinere a unui membru din familie. Am inteles ca se poate ca deducerea personala sa creasca daca iau un membru din familie in intretinere. Realizez un salariu de 1700 RON brut si doresc sa iau in intretinere pe mama mea. Dansa nu realizeaza in clipa de fata niciun fel de venit, a lucrat in Spania o perioada si acum s-a reintors in tara. A lucrat peste 30 de ani in Romania dar inca nu a realizat varsta de pensionare legala. Acum are grija de bunica mea care este f bolnava, oricum intram prea in detalii.
Ceea ce vreau sa va intreb este urmatorul lucru, am inteles de pe internet ca se poate sa iei un membru din familie in intretinere pana la gradul 2 si sa nu realizeze venituri impozibile de pana la 250 de Ron. Partea asta se indeplineste.
Iar in ceea ce ma priveste se acorda deducere personala la salarii de pana la 3000 Ron brut, deci si partea asta se indeplineste.
Problema ar fi urmatoarea, eu mai detin si un cont la o banca iar dobanda lunara este de 200 de Ron impozabili, banii sunt pusi la banca de o matusa pentru a da avansul pt o viitoare locuinta, deci nu ma pot atinge de ei.
Mie la salariul de 1700 Ron brut ar trebui sa mi se adauge si aceasta suma realizata din dobanzi. Ce trebuie sa fac de acum inainte?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Profesional New Consult , Consilier juridic 12:28, 3 Mai 2008
Va multumesc pentru raspuns.
Mai am o problema legata de "deducerea personala". Speta este urmatoarea:
Un contibuabil are o ruda de gradul intai, adulta, cu handicap grav care primeste conform art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, o indemnizatie de 187 lei si buget complementar de 84 lei (total 271 lei). La art. 58 alin (12) scrie ca bugetul complementar nu este luat in calcul la stabilirea altor drepturi si obligatii.
Intrebare: Contribuabilul poate beneficia de „deducere pentru persoane aflate in intretinere” pentru aceasta ruda avand in vedere prevederile art. 58 alin (12)? In aceste conditii venitul rudei este sub 250 lei.
In acest caz, avand in vedere si dispozitiile legale, contribuabilul poate beneficia de deducere pentru ruda de gradul I
In nici un caz nu se va aplica si asupra veniturilor din dobanzi, deducerile personale se aplica, conform Codului Fiscal doar veniturilor de natura salariala, asadar, trebuie sa completezi la angajatorul tau declaratia privind persoanele in intretinere, precum si mama dvs va sa completeze o declaratie ca nu are persoane in intretinere, iar de la urmatorul calcul salarial veti beneficia de aceasta deducere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotia, persoana in intretinere sau cosigurat? Jeebss Jeebss Sotia salariatului daca este persoana in intretinere, salariatul poate beneficia de deducere suplimentara? Deci: sotia salariatului poate fi persoana in ... (vezi toată discuția)
Coasigurare si intretinere persoane anddyyy anddyyy Buna ziua, am 19 ani, sunt angajat de cateva luni prin intermediul unei firme de resurse umane, parintii mei nu lucreaza, nu sunt nici pensionari si as dori sa ... (vezi toată discuția)
Deducere impozit la salar t copil in intretinere elennna elennna buna. am un copilas de 3 ani si 4 luni care nu e trecut in intretinere la sot. eu m-am intors la servici de 5 luni si nu mi s-a spus ca trebuie sa fac cerere ... (vezi toată discuția)