avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... proces penal pt inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

proces penal pt inselaciune

Am lucrat cateva luni la o firma si nu mi s-a platit nici un salar. Am dat declaratie la politie impotriva angajatorului si dupa ce cazul a fost inaintat la parchet, a inceput un proces penal impotriva lui, pt infractiunea de inselaciune prev. de art 215 al. 1-3. As dori sa aflu daca voi mai da inca o declaratie la Judecatorie si cam cat considerati ca ar dura acest proces. Oare as putea sa cer daune morale si in ce valoare?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:52, 24 Ianuarie 2011
Dacă nu v-aţi constituit parte civilă, puteţi face acest lucru până la citirea rechizitoriului.

Trebuie să includeţi daunele morale în pretenţiile dumneavoastră ca parte civilă, pe lângă salariile neplătite.

În ce priveşte cuantumul acestora, rămâne la latitudinea instanţei să aprecieze.

Veţi fi citat în calitate de parte vătămată, sau de parte civilă (dacă v-aţi constituit deja, în cursul urmăririi penale) şi veţi da o declaraţie în faţa judecătorului.

În ce priveşte durata procesului, aceasta este foarte greu de estimat fără să cunoaştem actele şi lucrările dosarului, dar o estimare grosieră, punând răul înainte - cu amânări, cu incidente procedurale - ar fi un an de zile.
Aveti calitatea de parte vatamata, asa ca va puteti constitui si parte civila pt daune pe tot parcursul urmaririi penale si pana la citirea actului de sesizare. Mult succes!
Va multumesc mult pt raspunsurile dvs. Am uitat sa precizez ca in cadrul acestui proces am fost citata ca parte civila. Insa problema este ca acest angajator, am inteles ca nu ar avea bani sa ne plateasca nici salariile si nici daune, fiind si el dator mai multor persoane si cred ca nici nu are un imobil pe numele lui. De aceea nu stiu de unde ar avea bani sa ne plateasca.Ce se poate face in aceasta situatie cand el nu are bani?
Dvs.veti mai fi citata si in instanta ,unde trebuie sa va mentineti cererea de dspagubiri civile.
Dupa ramanerea definitiva a sentintei si investirea acesteia cu formula executorie se putea discuta despre executarea debitelor catre salariati si despre posibilitatile sale financiare.
Pana nu se va constata oficial eventuala insolvabilitate a patronului dvs,este prematura aceasta discutie,mai ales ca nu aveti informatii precise

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte vatamata si civila ? marianaragalie marianaragalie In timpul anchetei penale de 6 luni ,nu exista nici-o declaratie ,pretentie din partea sotiei victimei. La a treia infatisare in instanta se constituie ca ... (vezi toată discuția)
Parte civila in proces penal Nina1 Nina1 Buna ziua, O persoana (reclamant in cadrul dosarului penal) se poate constitui parte civila inca din faza de incepere a urmaririi penale? Acest lucru se face ... (vezi toată discuția)
Daca nu m-am constituit parte civila in procesul penal, ma pot indrepta pe calea civila? alecsiaflorin alecsiaflorin in 09/05/2012 a fost pronuntata sentinta intr un proces penal in care am fost parte vatamata.v as ruga sa mi spuneti daca pot intenta un proces civil in acest ... (vezi toată discuția)