avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale dizolvare societate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

dizolvare societate

Am un SRL din 2005, care nu a functionat decat o luna. Din 2008, de prin august, nu am mai depus balantele si bilanturile, care de altfel erau pe 0, (nu am suspendat activitatea, dar nicvi nu am mai lucrat pe aceasta firma). SRL-ul nu are datorii. Am fost chemata in instanta, pentru dizolvarea SRL-ului, si la prima instanta nu m-am prezentat. Acum am primit citatia cu urmatorul continut: SRL-ul este chemat in instanta , in calitate de parat, pentru fond (registrul comertului). Cel tarziu cu 5 zile inainte de judecata SRL-ul are obligatia de a depune intampinare. Trebuie sa depun la dosar confirmarea depunerii situatiilor financiare aferente anului 2008.
Eu doresc dizolvarea SRL-ului. Ce se poate intampla daca nu ma prezint?
Sunt obligata sa depun situatiile? Risc vreo amenda?:((
Ce sa fac?
Ultima modificare: Duminică, 23 Ianuarie 2011
oanalumi, utilizator
Cel mai recent răspuns: fphvac01 , utilizator 15:23, 6 Decembrie 2013
In cazul in care nu depuneti situatiile financiare pana la termenul de judecata fixat si nu va prezentati la acest termen, tribunalul va dispune dizolvarea societatii.

Nu riscati nici o amenda.
Si totusi:
Parerea mea este ca nu este bine sa nu depuneti situatiile financiare pe motiv ca nu vi se poate intampla nimic, deoarece iata ce vi se poate intampla:

- nedepunerea timp de un semestru (6 luni ) a declaratiilor fiscale (100, 102, 300,301, 390,394 etc) duce la declararea firmei dvs.ca si inactiva fiscal ;
- inactivitea fiscala a unei firme se inscrie atat in cazierul fiscal al firmei cat si al administratorului acesteia;
- consecintele unui cazier fiscal, in cazul unei persoane fizice , in speta a admninistratorului unei firme sunt dintre cele mai neplacute (observatile mai jos) !

BAZA LEGALA:
Ordonanta 75/2001 rep. privind organizarea cazierului fiscal;
HG 31/2003 cu modificari, normele de aplicare a OG 75/2001;

DETALIERE BAZA LEGALA:
1.PERSOANELE CARORA LI SE TINE CAZIER FISCAL

In conformitate cu art. 2 din OG 75/2001 rep, :

(1)În cazierul fiscal se ţine evidenţa persoanelor fizice şi juridice, precum şi a asociaţilor, acţionarilor şi reprezentanţilor legali ai persoanelor juridice care au săvârşit fapte sancţionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum şi cele care privesc disciplina financiară, denumiţi în continuare contribuabili.

2.FAPTELE CARE SE INSCRIU IN CAZIERUL FISCAL
Dar mai mult decat atat, la alin. 2 al art.2 se mentioneaza:

(2)În cazierul fiscal al persoanelor fizice şi juridice se înscriu şi:

a)atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilită prin decizie a organului fiscal competent rămasă definitivă în sistemul căilor administrative de atac sau prin hotărâre judecătorească, după caz;
b) inactivitatea fiscală, declarată potrivit legii.

NOTA:
1.Inactivitatea fiscala care se inscrie in cazierul fiscal nu este aceeasi cu suspendarea activitatii care se declara la ORC in temeiul legii 31/1990 rep. (pentru o perioada de max. 3 ani);
2.inactivitatea fiscala se inscrie in cazierul fiscal atunci cand contribuabilii:

a)nu îşi îndeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege;
b)se sustrag de la efectuarea inspecţiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal depistarea acestuia;
c)organele fiscale au constatat faptul că nu funcţionează la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat.
Există totuşi şi excepţii legate de, cei aflaţi în stare de insolvenţă sau la care s-a pronunţat o hotărâre de dizolvare, de a nu fi declaraţi inactivi.

DE RETINUT:
In cazul situatiei declararii de catre ANAF a inactivitatii fiscale a unei firme ( pentru ca nu a depus intr-un semestru nici o declarattie, inclusiv declaratiile pe zero, etc – vezi mai sus):
inactivitatea fiscala se inscrie atat in cazierul fiscal al persoanei juridice cat si al reprezentantilor legali ai personei fizice in speta al administratorilor.

3.CONSECINTELE INSCRIERII UNOR FAPTE IN CAZIERUL FISCAL

CARE SUNT CONSECINTELE inscrierii acestor fapte in cazierul fiscal, conform art. 8 din OG 75/2001 ?

(1)Prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie în următoarele situaţii:

a)la înfiinţarea societăţilor comerciale, a societăţilor cooperative şi a cooperativelor agricole, de către asociaţi, acţionari şi reprezentanţii legali desemnaţi;
b)la solicitarea înscrierii asociaţiilor şi fundaţiilor în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor de către asociaţii sau membrii fondatori ai acestora;
c)la autorizarea exercitării unei activităţi independente de către solicitanţi;
d)la cesiunea părţilor sociale sau a acţiunilor de către noii asociaţi sau acţionari;
e)la numirea de noi reprezentanţi legali, precum şi la cooptarea de noi asociaţi sau acţionari cu prilejul efectuării majorării de capital social de către noii reprezentanţi legali, asociaţi şi acţionari.

ADICA, daca avem inscrise fapte de aceasta natura in cazierul fiscal, mai pe scurt:
nu vom mai putea fi administratori intr-o noua firma;
nu vom mai putea sa ne infiintam nici macar PFA-uri;
nu vom mai putea cesiona actiuni sau parti sociale (noi ceicare avem inscrise fapte in cazierul fiscal);
nu vom mai putea coopta in firma noi asociati sau actionari.

4.SCOATEREA DIN EVIDENTA A CAZIERULUI FISCAL
Conform art.7 din OG 75/2001
Art. 7
(1)Contribuabilii care au înscrise date în cazierul fiscal se scot din evidenţă dacă se află în următoarele situaţii:

a)faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt sancţionate de lege;
b)a intervenit reabilitarea de drept sau judecătorească constatată prin hotărâre judecătorească;
c)nu au mai săvârşit fapte de natura celor prevăzute la art. 2 într-o perioadă de 5 ani de la data rămânerii definitive a actului prin care au fost sancţionate aceste fapte;
d)decesul, respectiv radierea contribuabilului.
(2)În cazul în care în cazierul fiscal al contribuabililor aflaţi în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi c) există şi alte menţiuni cu privire la alte fapte, se şterg numai menţiunile care impun scoaterea din evidenţă.
Sunt in situatia de a fi asociat si administrator al unui SRL care nu a mai depus nici o declaratie si situatie financiara din decembrie 2006. Firma si-a suspendat activitatea in 2006, dar in 2009 a expirat suspendarea activitatii; nu am reactivat societatea si nici nu am prelungit suspendarea activitatii.

In 11 iunie 2009, ANAF a constatat prin OPANAF nr 1167 din 29.05.2009 inactivitatea firmei, care a fost inregistrata in cazierul fiscal al administratorului.

As dori sa stiu in ce conditii se va radia fapta din cazierul fiscal al administratorului. In art.7 din OG 75/2001 se precizeaza ca:
(1)Contribuabilii care au înscrise date în cazierul fiscal se scot din evidenţă dacă se află în următoarele situaţii:

c) nu au mai săvârşit fapte de natura celor prevăzute la art. 2 într-o perioadă de 5 ani de la data rămânerii definitive a actului prin care au fost sancţionate aceste fapte".

Intrebarea mea este daca acel OPANAF din 29.05.2009 reprezinta actul prin care am fost sanctionat, si, daca da, daca acest lucru inseamna ca din luna iunie 2014 voi avea radiata fapta din cazierul fiscal.

In acelasi timp, as dori sa stiu daca la expirarea celor 5 ani se vor stinge si eventualele taxe (firma a intrat in 2009, la reactivare, si sub incidenta celebrei taxe forfetare a lui Boc, la care banuiesc ca s-au adaugat in timp si penalitati) si penalitati pe care ar trebui sa le platesc daca as dori sa reactivez sau sa radiez astazi firma (adica cu un an inainde de implinirea celor 5 ani dupa care fapta se sterge sau se prescrie conform OG 75/2001). Adica sunt in pericolul sa trebuiasca sa platesc aceste taxe si penalitati in viitor, sau simpla incapacitate a mea de a fi administrator sau a fi asociat la o alta fira se considere, dpdv legal, o pedeapsa suficienta?

Multumesc anticipat pt raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inactivitatea firmei Rodica Ciolca Rodica Ciolca Ce se intampla cu o societate comerciala care a fost declarata inactiva? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Inactivitate fiscala hilux hilux Buna ziua, pot infiinta o noua societate cu inca 2 actionari daca in cazierul fiscal am inscrise fapte deoarece la o societate unde sunt unul din cei 2 ... (vezi toată discuția)
Cazierul fiscal si noile reglementari aligadot aligadot Buna ziua, Am o intrebare scurta: Am primit o hotarare judecatoreasca prin care s-a dizolvat un srl deschis acum cativa ani. Cererea de dizolvare a fost ... (vezi toată discuția)