avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... de cand pot intra in concediu prenatal?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

de cand pot intra in concediu prenatal?

din cate am citit in lege, sunt obligata sa-mi las 42 zile din cele 126, dupa nastere. asta inseamna ca, teoretic, pot intra in concediu prenatal cu 84 zile inainte de nastere, ceea ce inseamna 12 saptamani. alte prevederi sau conditii nu am gasit in lege. insa medicul meu de familie imi spune ca nu pot intra in concediu prenatal cu 84 zile inainte de nastere, decat in cazul unei sarcini cu risc maternal (ceea ce nu ezista in cazul meu). si mi-a mai spus ca ea nu-mi poate da prenatal decat din saptamana 33 (adica cu 4 saptamani mai terziu decat as avea dreptul). puteti sa-mi spuneti daca este prevazut asa ceva in lege? chiar nu am dreptul la cele 84 zile de prenatal?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:57, 24 Ianuarie 2011
Dvs faceti aceste calcule raportandu-va la data estimata a nasterii. Nasterea copilului poate sau nu sa fie la data respectiva. Pentru siguranta refaceti calculul cu 55 de zile dupa nastere, adica concediu postnatal, din cele 126 de zile cat reprezinta suma concediilor pre si postnatal. Asta ca sa nu aveti surprize privind nasterea mai tarziu decat data estimata a acesteia care rezulta din calculele medicilor de specialitate. Cat priveste opinia medicului de familie, nu facem comentarii, atat timp cat medicul specialist care supravegheaza sarcina poate da o recomandare de concediu medical pentru risc maternal. Asadar, succes si nastere usoara...............:)
monica.voinea a scris:

Dvs faceti aceste calcule raportandu-va la data estimata a nasterii. Nasterea copilului poate sau nu sa fie la data respectiva. Pentru siguranta refaceti calculul cu 55 de zile dupa nastere, adica concediu postnatal, din cele 126 de zile cat reprezinta suma concediilor pre si postnatal. Asta ca sa nu aveti surprize privind nasterea mai tarziu decat data estimata a acesteia care rezulta din calculele medicilor de specialitate. Cat priveste opinia medicului de familie, nu facem comentarii, atat timp cat medicul specialist care supravegheaza sarcina poate da o recomandare de concediu medical pentru risc maternal. Asadar, succes si nastere usoara...............:)va multumesc pt raspuns. dar un lucru totusi nu am inteles. am dreptul la cele 84 zile prenatale daca nu am risc maternal?
ma intereseaza ca si principiu, eu imi voi lua o marja de eroare la cele 42 zile, dupa cum ati precizat si dvs.
multumesc
Conform OUG 158/2005, salariata gravida sau care tocmai a nascut are dreptul la concediu de maternitate (sau concediu maternal). Concediul de maternitate cuprinde 126 zile calendaristice si se imparte in:
- concediu de sarcina, numit si concediu prenatal (inaintea nasterii)
- concediu de lauzie, numit si concediu postnatal (dupa nastere)
Cele 126 zile de concediu de maternitate se pot distribui dupa preferinte, singura restrictie fiind ca minim 42 din cele 126 sa constituie concediu postnatal (dupa nastere).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul pt. sarcina si lauzie tudorache_alyna tudorache_alyna Buna seara, imi poate spune cineva daca s-a modificat ceva referitor la concediul pt. sarcina si lauzie de 126 zile calendaristice? Din ceea ce stiam eu ... (vezi toată discuția)
Medicul de familie nu ma lasa sa intru in prenatal! Mabel Mabel Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie foarte neplacuta. Sunt insarcinata in 29 de saptamani si vreau sa intru in concediu prenatal insa medicul meu de familie ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal, concediu prenatal BahanRomica BahanRomica Buna! Am o nelamurire cu concediul prenatal : - care este perioada de acordare a concediului prenatal ? - cu cat se plateste din salariul net ? Va ... (vezi toată discuția)