Dupa cum probabl ca s-a mai auzit pe la televizor, blonda de la Cotroceni doreste ca locuintele ANL sa fie vandute catre chiriasi, daca au trecut cinci ani de cand acestia stau in apartamente. Am cautat pe net si in buna traditie a presei romanesti, m-am mult am fost derutat decat informat, fiind publicate informatii contradictorii.
Din cate inteleg, totusi, exista un litigiu intre unele primarii si autoritatile centrale, in sensul ca primariile prefera sa mentina aceste blocuri cu chirie. Primariile spun ca au dat gratuit terenul si ca din contravaloarea apartamentului vandut primesc doar un procent, desi au pus la dispozitie apa si alte acareturi.
Ce se intampla practic in unele zone este ca primariile, prin hotarari ale CL, maresc chiria celor care au implinit deja 35 de ani, si o maresc substantial, chit ca oamenii vor sa cumpere apartamentele acelea.
Ce rugaminte mare am - doresc sa aflu cadrul legislativ pentru aceste probleme. Asadar:
1. Daca exista vreo decizie a guvernului in ceea ce priveste cumpararea ANL-urilor.
2. Daca Consiliile Locale au dreptul sa mareasca aceste chirii, si daca da, cu ce cuantum - la urma urmei, o primarie poate sa decida ca aceste chirii sa fie de 500 de euro sau mai stiu eu cat.
3. Care ar fi posibilitatile de actionare in justitie a primariilor, in sensul obligarii acestora sa vanda, la pretul pietei, nu degeaba, aceste apartamente, in loc sa dispuna cresterea necontrolata a chiriei.