avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... PRESCRIERE PEDEAPSA DE 1 AN
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

PRESCRIERE PEDEAPSA DE 1 AN

Cand se prescrie o pedeapsa de 1 an pentru conducere fara permis?
Hotararea a ramas definitiva in 02 februarie 2007.
MULTUMESC ANTICIPAT!
despre ce prescriptie vorbiti? prescriptia executarii pedepsei, reabilitarea sau termenul ptr obtinerea unui nou permis?
Prescriptia executarii pedepsei.Reabilitarea cand se poate face?
.Probabil va referiti la reabilitarea de drept sau cea judecatoreasca.In speta,sunt aplicabile prevederile art.134 ,deci daca nu mai comiteti alta infractiune de la data cand sentinta a ramas definitiva timp de 3 ani,veti fi reabilitat de drept.

Reabilitarea de drept
**Art. 134. - Reabilitarea are loc de drept in cazul condamnarii la amenda sau la pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an, daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit nici o alta infractiune.

** Dispozitia privind cazul condamnarii pentru infractiuni contra avutului public (fost alin. 2 al art. 134) a fost abrogata prin Legea nr. 140/1996.

Reabilitarea judecatoreasca
Art. 135. - Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanta judecatoreasca:
***a) in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de un an pana la 5 ani, dupa trecerea unui termen de 4 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;



Termenele de prescriptie a executarii pedepsei
*Art. 126. - Termenele de prescriptie a executarii pedepsei sunt:
a) 20 de ani, cand pedeapsa care urmeaza a fi executata este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 15 ani;
b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmeaza a fi executata dar nu mai mult de 15 ani, in cazul celorlalte pedepse cu inchisoarea;
c) 3 ani, in cazul cand pedeapsa este amenda.

Daca timp de 5 ani-februarie 2012-pedeaspsa nu este pusa in executare,intervine prescriptia executarii pedepsei,deci ea nu mai poate fi executata.
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
andymaurul, utilizator
Va rog sa-mi mai dati cateva detalii:este vorba despre o persoana care a avut de executat o pedeapsa de un an.Dupa cat timp poate sa vina in tara,fara a mai avea probleme?
FLAV12 a scris:

Va rog sa-mi mai dati cateva detalii:este vorba despre o persoana care a avut de executat o pedeapsa de un an.Dupa cat timp poate sa vina in tara,fara a mai avea probleme?


Cel mai sigur,in martie 2013 in conformitate cu art.126 c.p. alin.1 lit.b,,iar potrivit noului cod penal,care intra in vigoare in octombrie anul curent,art.162 alin.1 lit.b patreaza acest termen.Deci ,dupa acest cod,poate veni in tara tot in anul 2013,martie,dupa ce intra in vigoare acest cod.
Cu alte cuvinte,daca intra in vigoare noul cod penal,va putea veni in tara in martie anul 2013,cand potrivit textului de lege,executarea pedepsei este prescrisa.
Termenul de reabilitare,dupa noul cod penal,este reglementat de art.165-reabilitarea de drept- la trei ani,deci va putea fi reabilitat in martie 2016,daca in acest rastimp nu a comis alta infractiune.
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
andymaurul, utilizator

Alte discuții în legătură

Cazier judiciar danield11 danield11 In 1996 am fost condamnat la o amenda penala in urma unui dosar penal la regimul circulatiei (conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu ... (vezi toată discuția)
Se poate prescrie o pedeapsa cu condamnare ?? mnz1989 mnz1989 Buna,ma numesc Bogdan,sunt din Oradea,in anul 2007 am facut niste boacane,mai exact o talharie,si am primit 1 an 6 luni de inchisoare,doar cu suspendare,la 2 ... (vezi toată discuția)
Prescriere pedeapsa JULI5 JULI5 In anul 2004 in decembrie am fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare. In anul 2010 am depus o cerere de contestatie in anulare care mi'a fost respinsa. ... (vezi toată discuția)