Am o intrebare de 100 puncte..;)
Vreau sa introduc la tribunal o actiune pt a solicita majorarea pensiei alimentare pe care ar trebui s-o plateasca tatal, copilului meu.
Stiti cumva, unde trebuie sa ma adresez si mai ales, ce acte mi-ar trebui ?
Cineva mi-a spus insa ca nu pot deschide acest proces fara un avocat, lucru care nu mi se pare tocmai ok, dar nu mi s-ar parea imposibil.:((
Multumesc
Actiunea de majorare a pensiei de intretinere este o actiune civila. In actiunile civile nu este obligatorie asistarea unui avocat. Mergeti la Tribunal si depuneti o cerere in acest sens, prin care sa va argumentati de ce solicitati acest lucru. Copie dupa buletinul Dvs, copie dupa actul de identitate al copilului, copie dupa sentinta definitiva prin care s-a fixat pensia de intretinere.
Succes!
Multumesc foarte mult...=D>
Mai am insa cateva nelamuriri :
1. Cererea o depun la Tribunalul sectorului in care locuim?
2. Procesul va depinde cumva si de prezenta lui la proces, sau se poate judeca in lipsa? Pt ca el nu e de gasit .
3. Pot cere majorarea pensiei retroactiv, in conditiile in care oricum nu mi-a platit niciodata de 4 ani?
Raspunsurile in ordinea intrebarilor:
1.-actiunea de stabilire sau majorarea pensie..depinde de situatie , nu este de competenta tribunalului, ci a judecatoriei de la domiciliul reclamantului,
2.-indicati domiciliului paratului..si in functie de acest lucru..daca mai locuieste sau nu acolo - veti vedea la primul termen cum s-a indeplinit procedura de citare si in functie de aceasta se urmeaza o anumita procedura de citare-adresa S.E.I.P. si apoi daca in evidente figureaza cu aceeasi adresa, prin publicitate cu incuviintarea instantei,
-in principiu dupa ce procedura de citare este indeplinita se poate proceda la propunerea de probatorii in dovedirea cererii, deci prezenta paratului nu duce in sine la amanarea cauzei, ci doar procedura de citare trebuie sa fie legal indeplinita.
3.-retroactiv nu se poate solicita, pensia se acorda de la data introducerii actiunii.
Daca aveti deja o pensie stabilita printr-o alta hotarare se poate pune aceea in executare ,dar numai pentru sumele de pe ultimii 3 ani, pentru restul sumelor intervenind termenul de prescriptie.
Daca nu stiti unde este domnul, s-ar putea sa aveti o problema de legalitate a citarii... ar trebui sa faceti demersuri in acest sens.
Unele instante le fac ele, altele suspenda dosarele pentru ca nu le fac partile; care, de multe ori, nu stiu de unde sa apuce aceste demersuri.
Incercati sa aflati unde e, ca altfel va chinuiti degeaba in instanta. Daca nu stiti unde e debitorul, ce faceti cu hotararea? Nu valoreaza o ceapa degerata in lipsa lui...