avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Excursii peste granita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Excursii peste granita

Bun gasit!
As dori sa stiu care este regula la iesirea din tara cu un minor..
Situatia este asa/ Eu sunt mama copilului, am hotarare definitiva si irevocabila care spune ca minorul este incredintat mie, spre crestere si educare, i- am facut de curand pasaport separat copilului ..si as dori sa stiu daca acel pasaport si hotararea judecatoreasca in original (plus certificatul de nastere eventual) imi acorda dreptul de a face impreuna cu copilul excursii sau concedii in strainatate. Am auzit tot felul de variante. De la notariat mi se spune ca as avea nevoie si de un acord dat la notar de catre tatal natural, iar de la pasapoarte mi s-a spus ca e suficinet sa am doar pasaportul si hotararea..la vama. Care este de fapt varianata corecta ? Si daca tatal nu vrea sa mi dea acordul eu ca mama nu pot sa fac nici o excursie cu copilul meu niciunde in strainatate?i???Mi se pare nedrept pentru copil.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:24, 15 Aprilie 2008
Suficiente: pasaportul si hotararea.
Depinde peste cine dati la granita.#-oUnii din politia de frontiera pretind si acea declaratie autentificata, din partea tatalui,acordul acestuia ca minorul sa paraseasca tara.In mod normal ar fi suficient pasaportul si hotararea.
Minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti sau minorului care este titular al cartii de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere a tatalui din drepturile parintesti maria2003 maria2003 Bună ziua, mă numesc Doru Maria,am un copil care acum are 12 ani. Am divorţat de tatăl copilului în 2005. În sentinţa de divorţ copilul a fost ... (vezi toată discuția)
Plecare din romania cu un minor tsimona tsimona BUNA,CINE MA POATE AJUTA SA IMI SPUNA,,,AM DIVORTAT SI AM O FETITA DE 2ANI MIA FOST INCREDINTATA MIE DEFINITIV..EU AS DORI SA PLEC IN ITALIA CU FETITA SI ... (vezi toată discuția)
dupa divort pot sa plec din tara cu copilul minor fara acordul celuilalt parinte? mariuca11 mariuca11 Sunt divortata si am in custodie un copil minor de 6 ani cu hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.In hotarare nu scrie programul de vizitare al ... (vezi toată discuția)