Daca o firma din Romania reprezinta o firma straina pentru care executa servicii de marketing si asistenta in vederea realizarii de exporturi din Romania, la plata acestor servicii se percepe TVA ? . Daca da, intrucat serviciul ( ca marfa) merge la export cum se ramburseaza acest TVA. ?.
Buna ziua!
Va rog cateva lamuriri: din ceea ce ziceti inteleg ca reprezentarea se face in baza unui contract de prestari servicii (nu prin reprezentant fiscal), iar tara de destinatie a marfii, respectiv a serviciului e inafara CE? Practic firma din Romania cauta furnizori de marfa in Romania pentru firma din strainatate si percepe un comision pentru asta? Am inteles ok?
Firma straina este in afara Romaniei in CE sau in afara CE. Destinatia marfii este oriunde in lume in afara Romaniei. Firma din Romania lucreaza pe baza de contract de comision platit din afara Romaniei de firma partenera.
Buna ziua,
din ceea ce ziceti eu inteleg ca firma din Romania cauta pentru partenerul strain furnizori de diverse marfuri. Din acest punct de vedere, atata timp cat marfa nu intra in gestiunea firmei din Romania, eu nu vad nicio legatura intre destinatia marfii si prestarea efectiva a serviciului de reprezentare. Practic vorbim de doua operatiuni distincte: una de vanzare-cumparare care isi urmeaza traseul ei care nu include firma de reprezentare din Romania si una de prestari servicii reprezentare care include firma de reprezentare din Romania.
Prestarea aceasta de servicii se incadreaza la regula standard de stabire a locului prestarii, adica sediul beneficiarului persoana impozabila, indiferent ca are sediul in UE sau inafara UE. Deci locul prestarii determina locul impozitarii din punct de vedere al TVA, astfel ca pentru aceasta prestare nu se percepe TVA in Romania. Facturati fara TVA. Va inregistrati in ROI si declarati in 390 in caz ca partenerul este stabilit in Comunitate.
Am plecat de la premisa ca partenerul nu are un sediu fix in Romania.
D'L Ciurea,
Multumesc si apreciez.
Probabil ca aveti si o firma de contabilitate. Pacat ca santeti in Cluj si nu in Bucuresti.
Daca aveti un coleg in Bucuresti de aceasi calitate prezentatimi-l si mie.
G.Parvu 0722568066
Stimate domn,
multumesc pentru aprecieri.
In ceea ce priveste o recomandare de firma de contabilitate din Bucuresti, din pacate nu cunosc aceasta piata astfel incat sa va pot face o recomandare fundamentata.
Succes!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Scutire tva
nicoleta_miron
Buna ziua! Firma la care lucrez are contract de prestari servicii manipulare marfuri accizabile cu un partener din CE. Circulatia marfurilor manipulate are, in ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii
florens
Buna ziua
Va rog sa ma ajutati si pe mine daca se poate.
Urmeaza sa fac un contract privind distributia unor produse pe plan local, cu un partener care ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar
bobotan
Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal ... (vezi toată discuția)