avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Cumul pensie - salariu
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Cumul pensie - salariu

Buna ziua!
Am o problema ,poate ma ajuta cineva.
Sunt functionar public intr-o administratie publica locala, totodata de o luna pensionar pentru linita de varsta cu o pensie sub 1000 lei.
Conform Lg.329/2009, art. 17: Beneficiarii dreptului de pensie pot cumula veniturile realizate prin pensie si salarie, chiar in sistemul bugetar, daca pensia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie.
Se incearca acum sa mi se inceteze contractul de munca, pe baza ca sunt pensionara , ca functionarii publici nu pot beneficia de aceasta lege.
Poate cineva sa ma ajute cu reglementari legale in acest sens?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:59, 25 Ianuarie 2011
eburuleanu a scris:
Sunt functionar public intr-o administratie publica locala, totodata de o luna pensionar pentru linita de varsta cu o pensie sub 1000 lei. (...)
Se incearca acum sa mi se inceteze contractul de munca, pe baza ca sunt pensionara , ca functionarii publici nu pot beneficia de aceasta lege.

Nu poate nimeni sa va "inceteze contractul de munca" intrucat dvs., functionar public, nu aveti contract de munca, sunteti numita in functie prin act administrativ.

Poate va referiti la raportul de serviciu, doar acela poate inceta. Si, de altfel, a si incetat de drept, la data la care ati indeplinit conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.

Art. 17 din Legea nr. 329/2009 este norma dispozitiva. Adica puteti cumula, nu este obligatoriu sa si cumulati pensia cu salariul. Dar parerea mea este ca nu se poate pune problema cumulului in cazul functionarilor publici intrucat raporturile de serviciu ale acestora au incetat de drept. Pe de alta parte, asa cum prevede art. 117 din Legea nr. 188/1999, dispozitiile Statutului se completeaza cu prevederile legislatiei muncii in masura in care nu contravin legislatiei specifice functiei publice.

Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionari publici doru58 doru58 Am fost functionar public cu statut special, pana in anul 2013.Ma incadrez cu prevederile Art. 17 al. 1 din Leg. 329/2009 şi Art. 118(1) din Leg. 263/2010, ... (vezi toată discuția)
Pensionarea functionarului public meszrozalia meszrozalia Sunt functionar public, am cerut pensionarea de varsta de la data 28.06.prin cerere la Casa de pensiidin data de 2.06.2010.Inca nu am primit raspuns.Am ... (vezi toată discuția)
Cumulul pensiei cu salariul primit în calitate de funcþionar public gabinemo gabinemo Buna ziua, sunt functionar public si in martie indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. Pot cumula pensia cu salariu ? Pensia mea va fi aprox. ... (vezi toată discuția)