avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale CAPITAL SOCIAL AL S.A. AFLATE IN FALIMENT
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

CAPITAL SOCIAL AL S.A. AFLATE IN FALIMENT

Buna ziua tuturor!
Ce se intampla cu suma de bani depusa cu titlul de capital social al unui S.A. in cazul falimentului acesteia? Suma respectiva fiind considerabila, de ordinul a catorva zeci de mii de euro. Intra cumva aceasta suma in categoria sumelor care ar urma sa se distribuie la un moment dat catre creditori?
Cel mai recent răspuns: NEW_GUEST , utilizator 18:40, 26 Ianuarie 2011
Banii vor fi distribuiti asociatilor in functie de partea fiecaruia in societate, dar dupa ce toate datoriile vor fi achitate (furnizori, impozite, tva etc.).
Contul de capital social este ultimul care se inchide in cazul unui faliment.

exista cazuri (cele mai dese) cand nu mai ramane nimic de distribuit actionarilor. Cand firma se lichideaza, aceasta este radiata de la Registrul Comertului iar actiunile se anuleaza.
Ultima modificare: Marți, 25 Ianuarie 2011
Conta Radulescu, Contabil
Buna seara si multumesc mult de tot pt raspuns! in principiu, mi-ati dat o veste excelenta!

Stie cineva si cum ar urma sa se petreaca lucrurile in mod concret? ar trebui sa cer eu insami in instanta sa imi fie acoperita creanta din capitaulul social in cazul in care nu sunt gasite bunuri/active in patrimoniul societatii?

Eu nu sunt actionar in aceasta societate, ci creditor, mai exact (fost) angajat al firmei, singurul creditor din aceasta categorie. In mod normal (adica in cf cu prevederile legale) ar trebui sa fiu primul dintre creditori a carui creanta ar trebui acoperita. Creanta mea nu e chiar mica (pentru mine siugur e o suma importanta), insa si cuantumul capitalului social subscris si varsat este mare, cu mult peste cuantumul creantei mele.
Fiind creditor al acestei societati, Dvs. veti beneficia de distribuirea sumelor provenite din vanzarea activelor societatii respective in functie de ordinea stabilita in Legea 85/2006 privind procedura insolventei. Asa ca nu e neaparat sa asteptati distribuirea din capitalul social al societatii care poate in realitate nici nu exista.

Pentru a participa la procedura insolventei, trebuie sa fiti inscris in tabelul creditorilor acestei societati - aceasta obligatie o are administratorul judiciar in cazul salariatilor insa trebuie sa verificati ca sa fiti inregistrat cu toata creanta.
Multumesc si dvs pt raspuns!

Vestea pe care mi-o dati este, insa, mai putin fericita. In privinta activelor societatii nu sunt prea optimista, in schimb speram ca, in contul bancar in care este varsat capitalul social, sa nu fi avut acces nimeni.

Cum se petrec lucrurile in realitate cu acesti bani? ca administrator/director general al unei firme poti avea acces la acesti bani? nu sunt bani blocati intr-o forma sau alta? daca cineva scoate bani din acest cont nu pot aparea probleme (de ex la Registrul Comertului)? cum se poate verifica faptul ca acesti bani mai exista faptic sau nu?

Despre inscrierea in tabelul creditorilor: e adevarat ca obligatia aceasta o avea lichidatorul, insa, dupa cateva luni bune de la data la care a fost depusa cererea initiala de faliment, luni in care nu am fost contactata de catre lichidator, mi-am formulat singura aceasta cerere si am depus-o personal la tribunal exact in ultima zi a termenului-limita de depunere a acestor cereri. Temeiul legal, documentele doveditoare precum si calculul sumelor sunt riguros exacte, suma a fost admisa integral in tabelul creditorilor. Intre timp, la cererea ANAF, lichidatorul a fost schimbat. Sper din suflet sa ma pot intelege mai bine cu noul lichidator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere procedura marict marict va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea speta - ma aflu in procedura de faliment - am depus bani in contul unic suficienti pentru a se acoperi ... (vezi toată discuția)
Insolventa/faliment, care sunt pasii pentru inscriere la masa credala? specialmee specialmee Buna ziua, Ma confrunt cu 2 situatii, 2 societati comerciale falimentare. La prima sunt actionar minoritar, detineam 2%, de curand a intrat in insolventa, ... (vezi toată discuția)
Art. 132 rrocambole rrocambole Conform Art. 132 al Legii nr.85/2006 ,,O procedura de faliment va fi inchisa atunci cand judecatorul-sindic a aprobat raportul final, cand toate fondurile sau ... (vezi toată discuția)