avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale avize functionare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

avize functionare

Buna ziua,
urmeaza sa schimb activitatea principala a firmei : din consultanta in afaceri in CONSTRUCTII METALICE.
Va intreb:
1. de unde aflu de ce fel de avize am nevoie pentru noua activitate?
2. Hala pe care am inchiriat-o nu are proiect(am aflat dupa) #-o - oare o sa obtin avizele?:-/


Cel mai recent răspuns: Lupea Marius , utilizator 19:57, 20 Decembrie 2023
daca aveti in obiectul de activitate secundar si "constructii metalice", puteti executa si constructii metalice.
De ce sa mai schimbati obiectul principal?
De la Oficiul registrului comertului aflati ce aveti nevoie, odata cu modificarea actului constitutiv. NU stiu daca merita sa mai cheltuiti bani pentru asa ceva...
asa mi-a sugerat contabila...sa trec activitate principala.
AM verificat in actul constitutiv si am activitatea pe care vreau sa o desfasor. Deci sa las asa actul constitutiv?

Acum neclar imi este : oare o sa obtin avizele resp tinand cont ca proprietarul nu are niciun act la hala?#-o

Din regulile CAEN rev 2:

În mai multe clase?

În cazul în care o unitate desfăşoară activităţi care ocupă poziţii diferite în CAEN Rev. 2, la nivel de clasă, sunt necesare reguli pentru determinarea activităţii principale. În cazul simplu în care, la nivel de clasă, o activitate contribuie cu mai mult de 50% din valoarea adăugată, aceasta determină activitatea principală.

Acolo unde o unitate desfăşoară activităţi care ocupă două poziţii diferite în CAEN Rev. 2, va exista întotdeauna o poziţie care să reprezinte mai mult de 50% din valoarea adăugată, cu excepţia cazului foarte puţin probabil în care ambele activităţi cu poziţii diferite în CAEN Rev. 2 au ponderi egale de 50%.

În cazul mai complex în care o unitate desfăşoară mai mult de două activităţi care aparţin mai multor poziţii diferite din CAEN Rev. 2, la nivel de clasă, fără ca vreuna dintre ele să reprezinte peste 50% din valoarea adăugată, stabilirea activităţii principale a acelei unităţi se face prin utilizarea metodei ordinii descrescătoare (top-down).

Metoda ordinii descrescătoare (de sus în jos)

Metoda ordinii descrescătoare (top-down) urmează principiul ierarhic: încadrarea unei unităţi la nivelul cel mai detaliat al clasificării trebuie să fie în concordanţă cu clasificarea unităţii la nivelele superioare. Pentru a îndeplini această condiţie, procesul începe cu identificarea poziţiei relevante la nivelul cel mai înalt şi evoluează descendent, prin nivelele de clasificare, în modul următor:

Identificarea secţiunii care are cea mai mare contribuţie relativă la valoarea adăugată.

În cadrul acestei secţiuni se identifică diviziunea care are relativ cea mai mare contribuţie la valoarea adăugată.

În cadrul acestei diviziuni se identifică grupa care are relativ cea mai mare contribuţie la valoarea adăugată.

În cadrul acestei grupe se identifică clasa care are relativ cea mai mare contribuţie la valoarea adăugată.


Toate nivelele concordante

Metoda top-down respectă principiul că la nivelele inferioare ale clasificării activitatea principală este în conformitate cu activitatea considerată principală la nivelele superioare. La nivelele inferioare ale clasificării, contribuţia valorii adăugate a poziţiei care rezultă din utilizarea metodei nu va reprezenta, în mod necesar, mai mult de 50% din valoarea adăugată totală a acelei unităţi. Cu cât se operează mai mult, de la nivelele superioare către cele inferioare ale structurii ierarhice a CAEN Rev. 2, cu atât mai frecvent se va constata această situaţie.


Până la ce nivel coborâţi?

În principiu, metoda top-down permite stabilirea activităţii principale a unei unităţi până la nivelul minim al clasificării ierarhice a activităţilor.

Dar dacă nu se cunoaşte valoarea adăugată?

Pentru a determina activitatea principală a unei unităţi trebuie să fie cunoscute contribuţiile la valoarea adăugată pentru activităţile care ocupă diverse poziţii în CAEN Rev. 2. În practică însă adeseori nu este posibilă obţinerea informaţiilor despre valoarea adăugată a diferitelor activităţi desfăşurate şi determinarea activităţii trebuie să fie făcută prin utilizarea altor indicatori (substitute). Aceştia pot fi:


Substitute bazate pe producţie

• producţia brută a unităţii care este atribuită mărfurilor şi serviciilor asociate fiecărei activităţi;

• valoarea vânzărilor acelor grupe de produse aparţinând fiecărei activităţi.


Substitute bazate pe cheltuielile de producţie (input)

• câştiguri şi salarii ce se pot atribui diferitelor activităţi;

• numărul de angajaţi în activităţi, respectiv proporţia personalului angajat în diverse activităţi ale unităţii.


Dar acestea reprezintă doar aproximaţii

Trebuie utilizate variabilele de înlocuire pentru datele necunoscute privind valoarea adăugată, astfel încât să obţinem cea mai bună aproximaţie posibilă, în comparaţie cu rezultatul care ar fi fost obţinut pe baza valorii adăugate. Utilizarea criteriilor de substituire nu schimbă metodele de determinare a activităţii principale. Ele reprezintă doar aproximări operaţionale ale datelor despre valoarea adăugată.

Totuşi, utilizarea simplă a criteriilor de substituţie enumerate mai sus poate duce uneori la confuzii, dacă structura criteriilor de substituţie nu este proporţională cu valoarea adăugată (necunoscută).


Schimbări în clasificarea unităţilor

Unităţile îşi pot schimba activitatea principală fie dintr-o dată, fie în mod treptat, pe parcursul unei perioade de timp. Activitatea principală se poate schimba în cursul unui an de la o perioadă statistică la următoarea. Aceasta fie din cauza factorilor sezonieri, fie datorită unei decizii a conducerii de a schimba structura producţiei. În fiecare caz apare o schimbare destul de bruscă în echilibrul activităţilor. De asemenea, o schimbare în structura producţiei sau a vânzărilor poate avea loc în mod treptat, în decurs de câţiva ani. Aceste cazuri impun schimbarea încadrării unităţii. Schimbările prea frecvente distorsionează statistica, până la a face interpretarea extrem de dificilă.

Regula de stabilitate

Pentru a evita schimbările frecvente este necesară o regulă de stabilitate. Fără o astfel de regulă ar exista schimbări aparente în demografia economică a întreprinderilor active, care nu ar fi altceva decât nişte artificii statistice. Regula de lucru este aceea că o activitate secundară trebuie să depăşească, timp de 2 ani, activitatea principală a unităţii înainte ca încadrarea să fie schimbată.

Schimbările de încadrare a unităţilor, în scopul anchetelor statistice, nu se fac mai des decât o dată pe an sau la date fixe ori pe măsură ce informaţiile devin disponibile. Schimbările mai frecvente ar duce la o neconcordanţă între statisticile pe termen scurt (lunare sau trimestriale) şi cele pe termen lung.
1. Ai nevoie de avize de la cele 5 institutii: pompieri, mediu, itm, dsp si dsv. La dsv si dsv e o simpla declaratie pe propria raspundere asupra activitatii pe care o desfasori. La pompieri si la mediu e o documentatie mai complexa. Te adresezi fiecarei institutii in parte si sigur vei fi indrumat corect. Abia dupa ce ai cele 5 avize poti solicita inceperea activitatii la orc si schimbarea obiectului principal de activitate.
2. Fa-ti acum un plan, deoarece vei avea nevoie de el la mediu si la pompieri.
Succes!
si atunci pentru ce completez acea declaratie pe propria raspundere ?
Sa inteleg ca nu pot sa duc dosarul la ONRC cu sch activitatii si infiintare punct de lucru, daca deocamdata nu am inceput activitatea?#-o Trebuie sa mai astept dupa avize.

Alte discuții în legătură

Gradinita gina2006ro gina2006ro nu poate nimeni sa ma ajute si pe mine in legatura cu mesajul anterior? va rog frumos! multumesc! (vezi toată discuția)
Acte necesare deschidere discoteca si bar la punct de lucru ziar actualitatea ziar actualitatea am o societate si in urma adaugarii unor coduri CAEN vreau sa deschid o discoteca cu bar la un punct de lucru. Care sunt autorizatiile necesare? Aviz de la ... (vezi toată discuția)
Confectii metalice plummy plummy Buna ziua Deschid o firma care urmeaza sa produca balustrade metalice, porti din metal si alte asemenea obiecte. Ma gandesc ca codul caen corespunzator ... (vezi toată discuția)