avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum s-ar incadra fapta administratorului?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum s-ar incadra fapta administratorului?

Buna ziua. Admiistratorul impune pretul la apa rece la un tarif mai mare decit cel aplicat de furnizorul de apa. Concret: 1 mc de apa rece pe factura este 3,01 lei, in timp ce pe lista de intretinere este afisat ... 3,25 lei. Diferenta nu este foarte mare, insa la 4700 mc cit vine pe toata asociatia, se incaseaza in plus peste 1.100 lei.

Cum as putea incadra acest abuz? Evaziune, inselaciune... nu imi mai vine nimic in minte. As putea face o plingere catre politie?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:54, 18 Aprilie 2008
Administratorul cum justifica diferenta de pret? Adica trebuie sa justifice inclusiv in actele sale, nu numai fata de locatarii care-l platesc. Prima data, ar fi mai bine sa va adunati mai multi locatari si sa-i puneti in vedere administratorului ca daca nu respecta legea, il schimbati, apoi ii faceti plangere penala pentru gestiune frauduloasa si evaziune fiscala.
Administratorul ... nu justifica nimic. El aduna pretul mc de apa, pretul apei menajere, pretul apei meteorice si ii da suma pe care o trece in lista. Am facut numeroase sesizari catre presedintele de AP, insa el este la fel de obtuz ca si adminul. Am facut si catre primarul localitatii, asteptam sa ne dea raspuns la solicitare. Voiam sa stiu daca pot face o plingere penala pe numele administratorului pentru acest abuz. Multumesc.
Am fost la admin cu factura de apa si desfasuratorul pe care l+am primit de la societatea de apa.

I-am demonstrat matematic ca pretul unui mc de apa rece costa 3,01 lei (13997 lei impartit la 4643 mc rezulta 3,01 lei per mc apa rece). De asemenea, am inmultit cantitatea de 4643 mc cu 3,25 lei, cit cer "ei", si rezulta 15089 lei, reiesind un plus de 1.089 lei peste factura de apa.

Mi-a raspuns galant ca el nu tine seama de factura, ci de o adresa a societatii de apa care spune ca un mc apa costa 2,36 lei, canalizarea menajera - 0,81 lei mc, si apa meteorica 0,08 lei mc, iar daca aduna cele trei elemente rezulta 3,25 lei. Ceea ce nu stie adminul (sau nu vrea sa stie) este ca din cei 4643 mc apa rece consumati, nu toti se duc la canal ci numai ... 80%, conform formulei de calcul aplicata de furnizorul de apa.

In speranta ca nu v-am stresat cu calculele astea, ar putea cineva sa imi spuna in ce temei as putea inainta o plingere penala impotriva adminului? Multumesc.
Faceti o plingere catre politie, in care sa prezentati detaliile, insotite de documente oficiale. De acolo se vor ocupa ei cu incadrarea faptei, in urma cercetarilor pe care le vor efectua.
Draga ALYANA trebuie sa verifici cateva lucruri cu privire la consumul de apa rece, si anume:
1.consumul din factura este identic cu cel indicat de apometrele individuale?
Daca consumul este identic( 4643 mc facturati = 4643 mc cititi in bloc) atunci aveti o problema cu adm. (nu este profesionist). In acest caz d-voastra aveti dreptate.
2.consumul facturat este mai mare decat consumul citit in bloc - atunci ar trebui sa consultati procesele verbale ale adunarilor generale de pana acum si sa vedeti ce hotarari s-au luat cu privire la consumul de apa ( este posibil ca in acest caz adm. sa aibe dreptate).
3.solicitati comisiei de cenzori situatia activului si pasivului si vedeti daca surplusul de bani incasati din aceste ,,ROTUNJIRI,, sunt contabilizati separat si sunt folositi pentru diverse lucrari pentru bloc.(Este o metoda de a strange bani fara prea multe discutii dar care nu este nici ortodoxa si nici legala).
4.verificati daca valoarea facturi de canalizare la apa calda( factura emisa de APA NOVA) este cumulata cu valoarea facturii de apa rece . Atunci este posibil sa rezulte acea suma /mc.
Un raspuns la intrebarea d-voastra nu il pot da ,pentru ca nu stiu sigur, dar consultati mai intai noua lege a asociatiilor de proprietari 230/2007 si dupa aceea consultati BIROUL cu ASOCIATIILE DE PROPRIETARI de la sectorul de care apartineti cu domiciliul.
MULT SUCCES.

* Canalizarea pentru apa rece este de 100%.

Alte discuții în legătură

Calcul apa ,energie , radet . ContSters122354 ContSters122354 va rog care dintre DV.sunteti administrator cine ma poate ajuta cu un exemplu concret (eventual cu facturile de utilitati scanate) cum se includ pierderile de ... (vezi toată discuția)
Pret mc apa rece dan_alex dan_alex Buna seara. Dintre cei care sunt administratori la blocuri in Bucuresti daca imi poate spune si mie cineva care este pretul unui metru cub de apa rece pe care ... (vezi toată discuția)
Factura intretinere sarah16 sarah16 cum pot verifica daca imi este calculata corect intretinerea?intr.o luna apa rece si apa calda are un pret iar in alta luna alt pret.cum pot afla care este ... (vezi toată discuția)