avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum s-ar incadra fapta administratorului?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum s-ar incadra fapta administratorului?

Buna ziua. Admiistratorul impune pretul la apa rece la un tarif mai mare decit cel aplicat de furnizorul de apa. Concret: 1 mc de apa rece pe factura este 3,01 lei, in timp ce pe lista de intretinere este afisat ... 3,25 lei. Diferenta nu este foarte mare, insa la 4700 mc cit vine pe toata asociatia, se incaseaza in plus peste 1.100 lei.

Cum as putea incadra acest abuz? Evaziune, inselaciune... nu imi mai vine nimic in minte. As putea face o plingere catre politie?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:54, 18 Aprilie 2008
Poate lamuresc situatia prezentata.
Oricum, administratorul sau persoana care intocmeste listele de plata nu trebuie sa afiseze alt pret/mc de apa decat pretul din factura furnizorului!
Ce se intampla in practica ? Aproape de fiecare data cantitatea de apa facturata de furnizor (rezultata in urma lecturarii apometrelor de bransament si incheierea unui proces verbal intre parti) este mai mica decat suma cantitatilor apometrelor individuale din toate apartamentele sau spatiile aflate in asociatie, rezultand o diferenta. Inteleg din exemplul dvs. ca diferenta ar fi de cca. 400 mc. Atunci asociatia cui repartizeaza diferenta rezultata? Este clar ca asociatia trebuie sa achite contravaloarea celor 4643 mc, nu cantitatea rezultata din suma apometrelor individuale (4643-400).
Bun, asa cum a aratat mai sus adm. dvs. ca membru al asociatiei ar trebui sa stiti metoda repartizarii diferentei rezultate (in ex. nostru 400 mc), iar daca inca nu o stiti, ori cereti lamuriri conducerii asociatiei, ori consultati procesul verbal al AG in care s-a aprobat aceasta chestiune (este clar ca ati lipsit de la AG). In practica sunt doua-trei metode de repartizare a acestor diferente, dar cele mai folosite sunt: proprortional cu cota indiviza de proprietate sau cu nr. de persoane din apartament. Pentru mine este clar ca administratorul dvs. a aplicat gresit o metoda pe care, din pacate o mai practica si alti administratori, adica impart suma din factura la nr. de mc rezultati din lecturarea apometrelor individuale, astfel incat, artificial rezulta un pret/mc de apa mai mare decat cel din factura. Pentru a verifica acest lucru faceti urmatoarea comparatie: 4643 mc x 3,01 cu 4243 mc x 3,25 . Sigur, pentru ca nu am lucrat cu cantitati corecte, rezultatul este usor eronat, dar cred ca ati inteles ce am vrut sa spun.
Administratorul trebuia sa aplice pretul din factura si pentru cantitatea de apa rezultata din lecturarea apometrelor individuale, cat si pentru cantitatea rezultata ca diferenta si atunci nu ar mai fi fost probleme. Insa in acest caz, pe lista de plata trebuie sa apara distict o explicatie referitoare la aceste diferente - functie de hotararea AG....
De retinut: coeficientul pentru apa rece potabila, cat si pentru apa calda menajera este de 80%.
Pretul apei reci in Bucuresti este 3.01 lei mc.Se imulteste nr.mc rezultati din citirea apometrelor cu 3.01 lei.Diferenta rezultata dintre valoarea mc cititi si cei facturati se repartizeaza proportional cu consumul sau pe nr de persoane(cum s-a hatarat in AG.).
Cel care trebuie sa vada greseala este cenzorul.Aceste trebuie sa fie contabil, economist si sa il intereseze ce verifica(sa stie cum se impart cheltuielile asociatie, care pe cota-parte, care pe nr de persoane).
Este bine de vazut OMEF 1969/2007, noua reglementare a contabilitatii in partida simpla unde este si noul model de lista a cotelor de intretinere..
Faceti o adresa presedintelui;trebuie sa va raspunda in 3 zile, cu raspunsul sau fara (daca nu va raspunde) va adresati primariei de sector la servicul de relatii cu asociatii de proprietari.Inspectori de aici vor veni si verifica actele.
Of ! Cati dintre dvs aveti experienta in calcularea listei de plata ?

Intai preturile (cu TVA inclus)

mc apa rece = 2.45 RON
mc canal = 0.55 RON
Corect total mc 3.01 RON

1. De 2-3 ani APA Nova factureaza canalul 100% din consum !

2. Pluvialul se repartizeaza dupa cota indiviza ! Deci nu trebuie inclus in mc de apa rece ! Daca cititi cum au ajuns ei la valoarea de pluvial veti descoperi ca cer suprafata desfasurata a terasei, deci ii intereseaza suprafata si nu nr de persoane sau consumul de apa curent al cladirii.

3. Este de remarcat faptul ca diferentele negative (uneori si pozitive) se impart in mod egal la nr de apt, pentru ca nu se stie exact unde apar (poate avarii in subsol) dar intr-o coloana distincta in lista de plata. Motive de diferente: citirea apometrelor din apt la momente diferite in luna, apa de pe teava dintre contorul general de bloc si contorul din apt, avarii nedepistate (in general pe coloanele verticale), clasa de precizie a apometrelor din apt.

4. Fiecare asociatie poate cere fata de consumul declarat prin apometru o majorare cu pana la 10% pentru avarii, daca blocul nu are apometre in toate apt. Adica: 80% apt au apometre si restul nu. Cei cu apometre vor plati in plus si pentru apa utilizata la ghena de gunoi si spalatul holurilor plus avarii. Altfel, numai cei fara apometre platesc totul, fapt incorect.

La mine mc de apa rece costa 3.15 RON cu totul inclus. Apa pluviala este separata !

Revenind la intrebarea de la inceput, as putea sa fac o plingere penala pentru faptul ca administratorul pretinde mai mult decit furnizorul?
Nu sunt convins ca administratorul dvs. (isi) creaza plusuri in gestiune. Au fost mai multe opinii pe forum, dar nimeni nu a spus ceva de penal. Pana una, alta trebuie sa fiti convinsa ca aveti dreptate si apoi puteti sa luati masurile care se impun pe plan local (comitet executiv, comisia de cenzori, AG a proprietarilor, serv. asociatii de prop. de la nivelul sectorului), apoi daca nu sunteti multumiti sigur ca puteti apela si la organele de politie. Depinde numai de dvs.- proprietarii pentru a face ordine in asociatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul apa ,energie , radet . ContSters122354 ContSters122354 va rog care dintre DV.sunteti administrator cine ma poate ajuta cu un exemplu concret (eventual cu facturile de utilitati scanate) cum se includ pierderile de ... (vezi toată discuția)
Pret mc apa rece dan_alex dan_alex Buna seara. Dintre cei care sunt administratori la blocuri in Bucuresti daca imi poate spune si mie cineva care este pretul unui metru cub de apa rece pe care ... (vezi toată discuția)
Factura intretinere sarah16 sarah16 cum pot verifica daca imi este calculata corect intretinerea?intr.o luna apa rece si apa calda are un pret iar in alta luna alt pret.cum pot afla care este ... (vezi toată discuția)