Buna dimineata! Am o mare dilema si va rog mult sa ma ajutati. Am o prietena care ia murit tatal in 2009, mama ei vrea sa faca succesiunea de pe urma tatalui pt un apartament cu 2 camere. Acum incepe dilema. Prietena mea mai are si un frate,amandoi sunt majori. in urma vizitei facuta la notar in vederea succesiunii mama prietenei a zis ca totul o costa sa zicem in jur de 2000 ron daca se imparte la toti trei, insa daca copii renunta la partea lor in favoarea mamei ii costa mai putin 1500ron. Mi se pare aberant cum sa-si stabileasca comisionul notarul in functie de cine este mostenitor?Nu cumva este ceva la mijloc? deoarece fata este maritata iar baiatul sta cu mama dar nu prea are nici un viitor atat el cat si prietena lui, nu cumva in urma dezbaterii mama sa faca acte de vanzare la baiat?.
daca renunta amndoi in favoarea mamei, aceasta poate face ce vrea ea cu bunurile mostenite.nu o opreste nimeni. taxele sunt in functie de valoarea din ghid a proprietatii. sa mai vorbeasca si cu un alt notar.cam astea sunt taxele pentru succesiune.
Buna dimineata !
Competenta dezbaterii mostenirii apartine notariatului/elor aflate pe raza ultimului domiciliu al defunctului ... In masura in care sunt mai multe notariate competente de a face procedurile legale va puteti duce la oricare dintre acestea .
Mi se pare totusi ca este ceva in neregula cu solicitarea unor sume de bani diferite ca onorariu , in functie de numarul de mostenitori ... Aceasta "problema" (eventualitatea efectuarii pe langa succesiune si a altor documente) poate fi contracarata prin citirea cu atentie a tuturor actelor pe care le semnati .
Mama poate dispune in mod liber de cota-parte din imobil ( daca imobilul respectiv a fost cumparat/edificat in timpul casatoriei are statut de bun comun , mama avnd drept de proprietate la 1/2 din imobil , restul de 1/2 intrand in masa succesorala a sotului acesteia / tatal dvs. ), iar in cazul in care copiii sunt renuntatori , mama devine unic proprietar al imobilului respectiv .....
Succesiune
ContSters220240
Va rog sa-mi raspundeti pentru urmatoarea situatie:
Tata decedat in 2000.
Prin 2007 am facut succesiune partiala, doar pentru certificatul de dividente, ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor
hr
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca mai pot reveni la optiunea ce am avut-o la un moment dat la dezbaterea mostenirii. Pe scurt : la moartea tatalui, eu si ... (vezi toată discuția)