avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... RAPIRE MINOR
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

RAPIRE MINOR

Tatal, cetatean italian, a iesit din tara cu minorul in luna iunie 2009, avand incuviintarea mamei printr-o procura. Aceasta a expirat in urma cu un an. Cei doi parinti nu sunt casatoriti si niciunul dintre ei nu are incredintarea minorului( acest proces este in curs de derulare acum). Daca tatal nu a revenit cu copilul in tara, si refuza acest lucru, se poate considera ca este vorba despre rapirea minorului?
Cel mai recent răspuns: giany1961 , utilizator 13:36, 31 Ianuarie 2011
daca situatia statea invers.. daca mama il lua din italia si nu-l aducea pana sa expire procura.. sigur era rapire de minori.. a fost si o doamna care a scris aici pe forum ca a fost condamnata la un an de inchisoare si obligata sa aduca minorul inapoi.. tatal copilului e si el tot roman aflat in italia
vad ca ai nostri nu considera la fel, neavand inca o hotarare de incredintare a minorului, nu considera ca tatal il retine fara drept
nu va impiedica cineva sa faceti plangere pt rapire, nu stiu insa ce rezultat veti obtine
Daca pe certificatul de nastere este trecut el ca fiind tatal minorului, nu se poate considera rapira, in primul rand pentru ca pana la stabilirea custodiei, ambii parinti au drepturi egale in ceea ce priveste copilul. Si a plecat din tara cu acordul dvs, al mamei. Daca se stie locatia in care se afla copilul, iar autoritatile il pot contacta pe tata pentru a verifica daca minorul se afla acolo in conditii de siguranta pentru el, atunci practic pana la stabilirea custodiei nu aveti ce face. Acelasi lucru ar fi si daca minorul ar fi la dvs, aveti aceleasi drepturi ca si tatal.
Ar mai trebui precizat ca mama este in posesia unei ordonante presedintiale prin care se cere inapoierea de urgenta a minorului. Dar nu a respectat-o si refuza sa faca acest lucru.
Cred ca trebuia sa incepi cu asta )) In acest caz tatal poate fi pdepsit daca nu se supune ordonantei,practic mama detine custodia pana la finalizarea procesului. Mult succes)

@ gj_jane2 , mare dreptate ai )
Am vazut ca aveti deja o hotarare de incredintare provizorie stabilita pe calea unei ordonante presedintiale.
Consultati un avocat pentru ca o astfel de situatie este extrem de greu de rezolvat si singura nu va descurcati.
Se poate uza de disp.art.11 din Regulamentul nr. 2201/2003 - executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si raspundere parinteasca.
www.avocatnet.ro/content/art...

Alte discuții în legătură

Custodie copil cu mama romanca ,tata italian Meuta Georgeta Meuta Georgeta Fiica mea este in italia si sta cu copilul ei care e nascut acolo si este recunoscut de tata. Fiica mea vrea sa ceara custodia unde este mai bine din punct de ... (vezi toată discuția)
Tatal nu respecta hotararea judecatoreasca de inapoiere minor Florentina_A Florentina_A In urma cu aproximativ un an de zile mama minorului i-a dat procura in scop turistic tatalui, acesta fiind cetatean italian. La acea data minorul nu era ... (vezi toată discuția)
Rapire internationala de copil catalinagt catalinagt Buna ziua. Rog Dnii Avocati cu experienta in probleme de rapire internationala de minori sa-mi indice cum se poate rezolva urmatoarea situatie! O ruda a ... (vezi toată discuția)