avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributia minima la fondul de pensii 31.3% din 708 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributia minima la fondul de pensii 31.3% din 708 lei pe luna

Buna ziua,

Am primit comunicare prin posta, de la casa de pensii Bucuresti, ca am obligatia de a achita, cu 01.01.2011, contributia minima la fondul de pensii, respectiv 31.3% din venitul minim asigurat - 708 lei pe luna, ceea ce ar insemna 222 lei /luna.

Mentionez ca in prezent nu am un loc de munca si nici o forma de venit fiind in cautarea unui loc de munca.

Am citit cu atentie prevederile Legii 263/2010 si nu inteleg in ce categorie de contribuabil ma incadrez si de unde rezulta obligatia mea de a achita contributia la fondul de pensii cat timp nu am nici un venit.

Am vreo posibilitate de a contesta, respectiv de a depune o declaratie la Casa de Pensii din care sa rezulte ca nu am nici un venit si sa nu mai platesc (ca efectiv nu am de unde)

Este aceasta Lege conforma cu reglementarile europene?
E normal ca un om aflat temporar in inactivitate, prin pierderea locului de munca, sa fie obligat la plata contributiei la CAS, chiar si in aceasta perioada, in conditiile in care nu dispune de nici un venit?

Va rog sa-mi spuneti daca am vreo cale de contestare la Casa de Pensii, respectiv de atac in instanta a acestei prevederi, pentru ca, efectiv in acest moment nu am bani sa platesc aceasta contributie.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cristy_35 , utilizator 12:17, 27 Ianuarie 2011
Ati incheiat un contract cu casa de pensii? Contractul ar fi baza legala de plata.
Am avut un contract de asigurare, cu casa de pensii in perioada mai - decembrie 2009, pentru care am achitat, in mai 2009, anticipat, contributia la nivelul de atunci (am plecat in strainatate si am vrut sa-mi platesc asigurarea pentru tot anul 2009)

In 2010 nu am mai achitat nimic la acel contract de asigurare (nu am mai avut posibilitatea) dar nici nu l-am reziliat (am considerat ca nu mai produce efecte daca nu s-a facut un act aditional sau un nou contract pentru 2010) Contractul cu Casa de pensii e o singura foaie cu prevederi vagi, scrie cand intra in vigoare dar nu si cat dureaza contractul sau cum se procedeaza la reziliere.

In perioada mai - noiembrie 2010 am avut un contract de munca, deci s-a platit CAS pe contract de munca.

E posibil sa fi ramas in vigoare acel contract din 2009 si sa-mi fi calculat Casa de Pensii majorari pentru perioada din 2010 in care nu am avut loc de munca ??? N-am primit nicio notificare cum ca ar fi trebuit sa achit si in 2010 contributia.

Pot denunta acest contract, incepand de acum, sa nu mai platesc? Atunci am avut posibilitatea, acum nu mai am de unde, deci as vrea sa-mi inchei orice fel de socoteala cu Casa de Pensii. Daca voi reusi sa ma angajez voi plati in baza contractului de munca.

Deci, daca reziliez acel contract (achitand si eventualele sume restante) mai am vreo obligatie, in baza Legii 263/2010, in conditiile in care nu am nici un venit (nici macar somaj)?

Ce ma sfatuiti sa fac?
Si pe dec. nu ati platit? Daca nu, nu vad in ce baza v-a sosit acea instiintare, neexistand contract. Va prezentati la casa de pensii si problema poate fi rezolvata.
Am fost la Casa de Pensii si am rezolvat.

Contractul ala din 2009 era inca in vigoare si a acumulat penalitati si majorari. E greseala mea ca nu l-am reziliat, nici cei de la Casa de Pensii nu mi-au comunicat nimic pana acum. Dupa cum scria in contract ar fi trebuit sa-l rezilieze ei, de drept, in momentul cand nu am mai platit, dar nu au facut acest lucru.

O sa platesc ce-i de plata pana in prezent si reziliez cu data 1 februarie ca nu se mai poate, in noile conditii. 222 lei pe luna e prea mult.

Astia din Guvern nu-s sanatosi la cap si nu au nicio logica.
Erau o carutza de oameni la coada la Casa de Pensii care, ca si mine, s-au asigurat din proprie initiativa si plateau oamenii cat puteau ei sa plateasca. Toti aveau intentia sa solicite reziliere deci practic banii aia nu mai intra in fondul de pensii, si statul o sa adune "praful de pe toba".
Asa tot mai adunau niste bani, putini cat erau.. se mai adunau, acolo. Oamenii plateau cat puteau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenii contractului de asigurare pot fi modificati fara acordul ambelor parti? stoian marioara stoian marioara Mama mea are contract de asigurat incheiat in 2010 in care se angajeaza sa plateasca lunar o suma de 10 RON pe luna reprezentand contributia sa la viitoarea ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract asigurari sociale. colceriumari-bv colceriumari-bv Buna ziua! Am incheiat un contract de asigurari sociale cu Casa de pensii deoarece am doar 27 de ani munciti si am considerat ca ar fi bine sa am 30, datorita ... (vezi toată discuția)
Sistemul unitar de pensii bvalis bvalis Comunicat privind modificarile aduse prin Legea 263 privind sistemul unitar de pensii publice si Hotararea nr.257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a ... (vezi toată discuția)