avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Termenii contractului de asigurare pot fi modificati ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Termenii contractului de asigurare pot fi modificati fara acordul ambelor parti?

Mama mea are contract de asigurat incheiat in 2010 in care se angajeaza sa plateasca lunar o suma de 10 RON pe luna reprezentand contributia sa la viitoarea pensie. In ianuarie 2011 este notificata ca suma minima cu care poate contribui la aceasta este de 220RON. Este ok ca contractul sa fie reziliat in cazul in care mama nu plateste aceasta noua suma ceruta de casa de pensii? Si daca da ce se intampla cu sumele depuse deja? Mentionez ca mama mea are 60 de ani si nu are nici-un venit. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 25 Februarie 2011
stoian marioara, utilizator
Cel mai recent răspuns: Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza , Traducator autorizat 15:43, 11 Martie 2011
stoian marioara a scris:
In ianuarie 2011 este notificata ca suma minima cu care poate contribui la aceasta este de 220RON. Este ok ca contractul sa fie reziliat in cazul in care mama nu plateste aceasta noua suma ceruta de casa de pensii?

Spuneti-i mamei dvs. sa incerce sa rezilieze contractul. Eu n-am gasit in Legea nr. 263/2010 o prevedere referitoare la rezilierea contractelor de asigurare sociala. O astfel de prevedere exista in Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000, dar Legea nr. 263/2010 nu are, deocamdata, norme de aplicare.

stoian marioara a scris:
Si daca da ce se intampla cu sumele depuse deja?

Nu se intampla nimic. Perioada constituie stagiu de cotizare in vederea acordarii drepturilor de pensie, iar veniturile pentru care s-a asigurat vor fi avute in vedere la determinarea punctajului mediu anual.
Ultima modificare: Vineri, 25 Februarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
va multumesc pentru raspunsuri dar v-as ruga sa-mi raspundeti si la intrebarea principala: poate cineva, chiar si statul sau casa de pensii sa modifice unilateral obligatiile unei din parti? Adica daca eu am contract si ma angajez sa platesc 10 RON pe luna cum poate sa ma oblige sub umbrela aceluiasi contract sa platesc mai mult?
stoian marioara a scris:
poate cineva, chiar si statul sau casa de pensii sa modifice unilateral obligatiile unei din parti? Adica daca eu am contract si ma angajez sa platesc 10 RON pe luna cum poate sa ma oblige sub umbrela aceluiasi contract sa platesc mai mult?

Situatia este aceasta:
De la 1 ianuarie 2011 baza de calcul a contributiei de asigurari sociale nu poate fi mai mica de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, potrivit art. 36 din Legea nr. 263/2010.

Legea nr. 263/2010, ca orice act normativ, este de imediata aplicare.

Aplicarea legii civile in timp este guvernata de doua principii:
-principiul neretroactivitatii civile noi;
-principiul aplicarii imediate a legii civile. Ceea ce dvs. interpretati ca fiind o modificare unilaterala a contractului de asigurare sociala nu este altceva decat o regula de drept.
Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde si pentru promptitudine.
In acest caz, da, statul poate modifica obligatiile unei parti. Din ianuarie 2011 a intrat in vigoare o noua lege care mentioneaza faptul ca toti contribuabilii au obligatia de a plati cel putin 35% din venitul minim brut, asta insemnand 220 de lei, indiferent de venitul lor lunar. Asta inseamna ca persoanele fara venit care doresc sa contribuie la fondul de pensii trebuie sa achite aceeasi suma pe care o platesc cei care au salariul minim pe economie. Din pacate, singura solutie acum este sa alegeti, fie achitati 220 de lei pentru mama dumneavoastra, fie reziliaza contractul.

Alte discuții în legătură

Pensie c.a.p. lucatelli lucatelli Buna ziua! Mama mea a lucrat la C.A.P. cu norme dupa terminarea scolii de tehnician. Acum are 63 de ani, a scos de la Casa de Pensii o adeverinta cu anii ... (vezi toată discuția)
Pensie poptelecan poptelecan pana la finele 2010, am platit obligatii asigurari pensii in suma de 100 ron lunar, pentru un membru din familie neangajat. recent am aflat ca se poate plati ... (vezi toată discuția)
Extras de cont de la cas gmadalina gmadalina Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea problema pe care o intampin. Am incheiat un contract cu Casa de Asigurari Sociale in 02.05.2012 pentru ... (vezi toată discuția)