Buna ziua.
Va rog sa imi raspundeti la niste intrebari.
1. Ce ani se considera stagiu complet de cotizare (35 ani)?
- doar anii lucrati zi la zi, sau
- anii lucrati + lunile care se adauga pentru conditii deosebite/speciale? (art. 18 din legea unitara a pensiilor)
De exemplu: am 30 ani lucrati inainte de 1 aprilie 2001, dupa 1 aprilie 2001 am 9 ani lucrati in conditii speciale. Stagiul de cotizare este:
- 30ani + 9ani sau
- 30 ani + 9 anix6 luni?
2. Iar pentru cei 30 de ani lucrati inainte de 1 aprilie 2009, in conditii deosebite si cu gr a II-a nu se mai acorda perioade suplimentare la vechimea in munca? Daca da, cum se calculeaza?
Stagiul complet de cotizare este fixat prin lege si la el se raporteaza punctajul mediu anual.Exemplu:In ianuarie,februarie si martie 2011 este 28 ani pentru femei nascute in ianuarie,februarie si martie 1952.Tot in ianuarie,februarie si martie 2011 pentru barbati nascuti in ianuarie,februarie si martie 1947 acesta este de 33 ani.Stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani in ianuarie 2015,pentru barbati nascuti in ianuarie 1950,iar pentru femei in ianuarie 2030,pentru femei nascute in ianurie 1967.Numarul total de puncte realizat pe intreaga activitate se imparte la acest stagiu complet de cotizare,rezultand punctajul mediu anual.Mai exista si total stagiu de cotizare in care intra anii efectiv lucrati,perioada suplimentara la vechimea in munca si stagiul asimilat.
Pentru alte amanunte precizati sexul,luna,anul nasterii,total ani lucrati,anii de grupe,conditii si incadrarea lor(grupa I-a,grupa II-a,conditii speciale sau conditii deosebite.