avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 12.5% din casa suficient pentru a o vinde?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

12.5% din casa suficient pentru a o vinde?

buna ziua va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema
sotul si sotia au impreuna o casa (50 cu 50)si 2 copii. sotul moare, se face succesiunea, sotia are acum 75% din casa iar copii 25% (respectiv 12.5 cu 12.5).
procentul pe care il are unul din copii e suficient pentru a cere vanzarea casei sau despagubiri?
dupa moartea sotiei/mamei, daca aceasta nu are testament cum se face noua succesiune?
multumesc
Cel mai recent răspuns: violeta_violeta , utilizator 14:25, 27 Ianuarie 2011
oricare din cei 3 poate cere in instanta iesirea din indiviziune. cel ce doreste sa ramana cu acea casa, ii va desoagubi pe ceilalti

dupa decesul mamei, cota acesteia se va imparti intre cei doi copii, in mod egal.
violeta_violeta a scris:

sotul si sotia au impreuna o casa (50 cu 50)si 2 copii. sotul moare, se face succesiunea, sotia are acum 75% din casa iar copii 25% (respectiv 12.5 cu 12.5)........
Cota defunctului, respectiv cei 50% din casa se imparte astfel: 1/4 din cei 50%revine sotiei supravietuitoare, iar 3/4 din cei 50% celor doi descendenti. Deci, sotia va detine 50% cota ei din casa plus 12,5% din mostenirea de pe urma sotului decedat, (adica 62,5% din casa respectiva), iar fiecare dintre descendenti va avea 37,5% impartit la 2, adica cate 18,75% din casa respectiva. Acesta este modul legal ce se cuvine fiecaruia dintre cei 3 mostenitori, daca defunctul nu a lasat un testament prin care dispune altfel impartirea cotei sale din casa dupa decesul sau. Cei trei mostenitori pot solicita iesirea din indiviziune, iar apoi, fiecare isi poate instraina partea din mostenirea respectiva.:)
buna ziua, multumesc frumos pentru lamuriri.
eu sunt viitoarea sotie a unuia dintre copiii, imi pare rau ca intr o familie apar astfel de disutii si probleme LEGALE (scuze off topicul)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi sotie supravietuitoare tudor0211 tudor0211 Casa parinteasca e intabulata astfel.25 %eu,25% fratele meu si 50% parintii.parintii sunt decedati,iar tatal meu a lasat testament prin care ii lasa fratelui ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte mostenirea ? swann_cta swann_cta Buna seara.Parinti mei au fost casatoriti ,iar dupa 7 ani au divortat ,in timpul casatoriei au cumparat o garsoniera pe numele amandurora ,dupa despartire nu ... (vezi toată discuția)
Cum sa transfer 50% sotiei? fany22 fany22 Buna, Inainte de casatorie am avut un teren cu casa, bun propriu, apoi m-am casatorit si avem 2 copii. Am facut reparatii la casa impreuna cu sotia, dar ca ... (vezi toată discuția)