am un pfi neinregistrat la finante(colaborez cu o firma cu conventie civila pe baza de comision).sunt angajat si la stat unde unitatea retine si vireaza 5,5% asigurari de sanatate la cas. intrebarea mea este :mai trebuie sa platesc 5,5% si din venitul obtinut din activitatea independenta?dac da, conform carei legi ?daca voi avea nevoie de spitalizare medicamente etc voi beneficia de o suma mai mare decat un coleg de-al meu de la stat? la ce suma se calculeaza 5,5%la venitul brut sau net?mentionez ca suma lunara pe care o incasez din comision e in jur de 3-400 ron.(maxim)(brut)
Obligatia platii CASS ca PF este prevazuta de Legea sanatatii nr. 95/2006, art. 257 (3), chiar daca titularul PF este salariat. Nu sinteti inregistrat la finante, dar ei spun ca orice venituri trebuie impozitate. Sanatatea o plateste toata lumea, pe toate veniturile separat.
Se calculeaza 5,5% din venitul net.
Nu beneficiezi de nimic in plus la spitalizare sau alte servicii medicale solicitate.
@stirbug,va rog sa nu mai postati mesaje consecutive,atata timp cat puteti reedita mesajul postat anterior.
Va multumesc.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Asigurari de sanatate
geomarco
O persoana care are un contract de munca pe perioada nedeterminata, un contract de consultanta de 2 ore si este si PFA ce contributii la fondul de asigurari de ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.