Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →
modificarea actului constitutiv poate avea si alt obiect decit numirea admin, cum ar fi sediul, ob activitate. avind in vedere ca nu sunt mentionate in art.194 inseamna ca nu este in atributia AGA? nu, ele se includ in lit.d
Cunosc faptul ca in literatura de specialitate se afirma ca atunci cand administratorul unui SRL a fost numit prin actul constitutiv, revocarea sa poate fi dispusa de catre adunarea generala, in conditiile prevazute la art. 192 (2) LSC, deoarece aceasta echivaleaza cu modificarea actului constitutiv.
Se sustine ca in aceasta ipoteza se face aplicatia principiului simetriei juridice, respectiv administratorii numiti prin actul constitutiv, care incorporeaza vointa tuturor asociatilor, trebuie revocati cu votul tuturor asociatilor.
O majoritate calificata pentru modificarea actului constitutiv este cea prevazuta la art. 202 alin. 2, potrivit cu care transmiterea partilor sociale catre persoane dinafara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin 3/4 din capitalul social. Transmiterea partilor sociale catre asociati din afara societatii implica a fortiori modificarea actului constitutiv. Ar fi absurd ca, dupa ce adunarea asociatilor a aprobat transmiterea cu majoritatea ceruta expres de lege, sa nu poata fi modificat actul constitutiv pentru ca nu se intruneste votul tuturor asociatilor. De aceea credem ca, in acest caz, actul constitutiv poate fi modificat cu votul asociatilor reprezentand 3/4 din capitalul social si, de fapt, el este modificat implicit atunci cand se aproba transmiterea partilor sociale catre tertul cesionar neasociat.