Valentina_D a scris:
Ajutati-ma , va rog sa inteleg ce reprezinta acest pasaj din actul constitutiv:
"Un asociat nu poate exercita dreptul de vot in deliberarile adunarilor generale referitoare la aporturile sale in natura sau in actele juridice incheiate intre el si societate".
Cand majorarea capitalului social al unei SRL se face prin aport in natura, AGA este chemata sa se pronunte asupra valorii sau utilitatii acestui aport. Pentru a evita o pozitie subiectiva a asociatului-aportor, legea nu permite acestuia sa-si exercite dreptul de vot in deliberarile care privesc aporturile sale.
Pentru aceleasi motive, asociatul nu poate sa voteze in deliberarile care privesc actele juridice propuse pentru a fi incheiate intre el si societate – de ex, un contract de inchiriere a unui imobil detinut de asociat sau instrainarea unui bun al societatii catre respectivul asociat.
Insa, in ambele ipoteze, asociatul poate participa la deliberari. Aceasta deoarece atunci cand legea a dorit sa interzica participarea asociatului nu numai la vot, ci si la deliberari, a prevazut expres aceasta interdictie [a se vedea art. 79 (1) aplicabil si SRL conform normei de trimitere de la art. 197 (3) LSC]. Consecinta practica a acestei concluzii este aceea ca persoana sa si partile sociale pe care ea le reprezinta trebuie luate in calcul la stabilirea cvorumului de prezenta, nu insa si la stabilirea cvorumului de vot. Deci, majoritatea /unanimitatea necesara pentru adoptarea valabila a hotararii se raporteaza doar la ceilalti asociati si la partile sociale pe care acestia le reprezinta.
Valentina_D a scris:
Pot fi revocata din functia de administrator daca detin 50:50 parti sociale impreuna cu asociatul meu?
Da.
Valentina_D a scris:
Oare acest pasaj ma impiedica sa hotarasc impreuna cu asociatul revocarea si sa notific societatea ca ma retrag din calitatea de administrator?
Nu.