avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Ce inseamna aceast pasaj?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Ce inseamna aceast pasaj?

Buna ziua,

Vreau sa convoc AGA pentru revocarea mea din functia de administrator. Deci este revocare si nu retragere.

Ajutati-ma , va rog sa inteleg ce reprezinta acest pasaj din actul constitutiv:

"Un asociat nu poate exercita dreptul de vot in deliberarile adunarilor generale referitoare la aporturile sale in natura sau in actele juridice incheiate intre el si societate".

Pot fi revocata din functia de administrator daca detin 50:50 parti sociale impreuna cu asociatul meu? Oare acest pasaj ma impiedica sa hotarasc impreuna cu asociatul revocarea si sa notific societatea ca ma retrag din calitatea de administrator?

Ca sa putem face direct revocare, ar fi trebuit ca celalat asociat sa aiba 50+1 parti sociale? Sau putem si asa cu 50:50?

Va rog, apreciez un raspuns

Multumesc,
Valentina D
Ultima modificare: Luni, 20 Decembrie 2010
Valentina_D, utilizator
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 10:56, 21 Decembrie 2010
Valentina_D a scris:

Ajutati-ma , va rog sa inteleg ce reprezinta acest pasaj din actul constitutiv:

"Un asociat nu poate exercita dreptul de vot in deliberarile adunarilor generale referitoare la aporturile sale in natura sau in actele juridice incheiate intre el si societate".


Cand majorarea capitalului social al unei SRL se face prin aport in natura, AGA este chemata sa se pronunte asupra valorii sau utilitatii acestui aport. Pentru a evita o pozitie subiectiva a asociatului-aportor, legea nu permite acestuia sa-si exercite dreptul de vot in deliberarile care privesc aporturile sale.
Pentru aceleasi motive, asociatul nu poate sa voteze in deliberarile care privesc actele juridice propuse pentru a fi incheiate intre el si societate – de ex, un contract de inchiriere a unui imobil detinut de asociat sau instrainarea unui bun al societatii catre respectivul asociat.
Insa, in ambele ipoteze, asociatul poate participa la deliberari. Aceasta deoarece atunci cand legea a dorit sa interzica participarea asociatului nu numai la vot, ci si la deliberari, a prevazut expres aceasta interdictie [a se vedea art. 79 (1) aplicabil si SRL conform normei de trimitere de la art. 197 (3) LSC]. Consecinta practica a acestei concluzii este aceea ca persoana sa si partile sociale pe care ea le reprezinta trebuie luate in calcul la stabilirea cvorumului de prezenta, nu insa si la stabilirea cvorumului de vot. Deci, majoritatea /unanimitatea necesara pentru adoptarea valabila a hotararii se raporteaza doar la ceilalti asociati si la partile sociale pe care acestia le reprezinta.


Valentina_D a scris:

Pot fi revocata din functia de administrator daca detin 50:50 parti sociale impreuna cu asociatul meu?


Da.


Valentina_D a scris:

Oare acest pasaj ma impiedica sa hotarasc impreuna cu asociatul revocarea si sa notific societatea ca ma retrag din calitatea de administrator?


Nu.
Multumesc

Imi era teama ca nu cumva sa imi interzica propria-mi revocare
Oricum, suna ceva de genul, eu si asociatul meu hotaram impreuna revocarea mea si o votam pentru

Deci nu vom avea probleme la ORC atunci cand depunem actele?

M-am exprimat un pic gresit mai sus. De fapt asta si vreau, sa fiu direct revocata si sa nu mai fie nevoie sa notific societatea

Ultima modificare: Luni, 20 Decembrie 2010
Valentina_D, utilizator
Valentina_D a scris:

De fapt asta si vreau, sa fiu direct revocata


Cand administratorul a fost numit prin actul constitutiv, revocarea sa poate fi dispusa de catre AGA, in conditiile art. 192 (2) LSC, deoarece aceasta echivaleaza cu modificarea actului constitutiv. Prin urmare, un asociat numit administrator prin actul constitutiv nu poate fi, practic, revocat de ceilalti asociati decat iîn masura in care accepta acest lucru.

Cum dvs sunteti de acord cu revocarea .... totul este OK.
Eu sunt de acord cu revocarea

deci nu e necesara si notificarea mea catre societate, corect? Ca sa fiu sigura ca am inteles
Nu este necesara nicio notificare. Pur si simplu va exprimati votul in AGA in sensul ca sunteti de acord cu revocarea.

Alte discuții în legătură

Numirea/revocarea administratorului - este sau nu este modificare de act constitutiv? timi timi Stimati colegi de forum, Supun atentiei dvs urmatoarea chetiune. Cunosc faptul ca in literatura de specialitate se afirma ca atunci cand administratorul ... (vezi toată discuția)
Retragere voluntara din functia de administrator leobmi leobmi La multi ani! Speta: - SRL 3 asociati unul din ei este si administrator Problema : - administratorul care este si asociat nu m-ai vrea sa fie ... (vezi toată discuția)
Legalitate hotarare a.g.a. cristina69 cristina69 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca din AGA unei societati comerciale fac parte 3 persoane si la o sedinta participa doar 2 persoane (care si semneaza ... (vezi toată discuția)