avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Ce inseamna aceast pasaj?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Ce inseamna aceast pasaj?

Buna ziua,

Vreau sa convoc AGA pentru revocarea mea din functia de administrator. Deci este revocare si nu retragere.

Ajutati-ma , va rog sa inteleg ce reprezinta acest pasaj din actul constitutiv:

"Un asociat nu poate exercita dreptul de vot in deliberarile adunarilor generale referitoare la aporturile sale in natura sau in actele juridice incheiate intre el si societate".

Pot fi revocata din functia de administrator daca detin 50:50 parti sociale impreuna cu asociatul meu? Oare acest pasaj ma impiedica sa hotarasc impreuna cu asociatul revocarea si sa notific societatea ca ma retrag din calitatea de administrator?

Ca sa putem face direct revocare, ar fi trebuit ca celalat asociat sa aiba 50+1 parti sociale? Sau putem si asa cu 50:50?

Va rog, apreciez un raspuns

Multumesc,
Valentina D
Ultima modificare: Luni, 20 Decembrie 2010
Valentina_D, utilizator
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 10:56, 21 Decembrie 2010
timi a scris:

...
Prin urmare, un asociat numit administrator prin actul constitutiv nu poate fi, practic, revocat de ceilalti asociati decat iîn masura in care accepta acest lucru.



@ timi
Nu sunt de aceasi parere si imi permit un pic sa va contrazic.
Indeplinirea atributiilor unui administrator se face in baza unui contract de mandatare, potrivit codului civic art 1532-1559.

Iar potrivit art 1552 , mandatul se stinge
1. prin revocarea mandatarul
2. prin renuntarea mandatarului (administratorul)
3. prin moartea […]

Revocarea administratorului se poate face oricand indiferent de cum s-a facut numirea lui, prin actul constitutiv sau ulterior prin contract. Iar mandatarul nu are nici un drept sa refuze respectiv sa nu aprobe revocarea. Decizia apartine mandantului (aici societatea prin AGA) si este conforma art. 1553: Mandantul poate, cand voieste, revoca mandatul si constrange la caz
pe mandatar de a-I remite inscrisul de imputernicire.


Ultima modificare: Luni, 20 Decembrie 2010
kappauser, utilizator
Bun, deci, in concluzie eu pot face revocarea fara notificare desi fac si eu parte din AGA, 50:50 cu asociatul meu?
Stimate @kappauser,


De acord, in principiu, cu cele postate de dvs.
Cu o singura observatie.
Si anume:

kappauser a scris:

Iar mandatarul nu are nici un drept sa refuze respectiv sa nu aprobe revocarea.


Aceasta afirmatie ar fi valabila, in opinia mea, doar daca ar fi vorba despre o societate pe actiuni.
Temei legal – art. 126 din Legea societatilor comerciale care, la alin. (1), prevede urmatoarele : ‘’actionarii care au calitatea de membri ai consiliului de administratie […] nu pot vota, in baza actiunilor pe care le poseda, nici personal, nici prin mandatar, descarcarea gestiunii lor sau o problema in care persoana sau administratia lor ar fi in discutie.’’

In schimb, in cazul unei SRL legea nu prevede niciun text care sa-l oblige pe asociatul - administrator sa se abtina de la votul privind revocarea sa din functie, asa cum o face, de ex, in cazul in care, intr-o operatiune determinata, are interese contrare cu societatea [art. 79 (1) LSC], sau se dezbate si se voteaza aportul sau in natura si actele juridice incheiate cu societatea [art. 193 (2) LSC].



Pentru d-na Valentina_D,

Daca asociatii dvs sunt de acord, in AGA se va putea adopta fara nicio problema decizia de revocare a dvs din calitatea de administrator.
Nu este nevoie de nicio notificare. Este suficient ca pe ordinea de zi sa figureze aceasta problema (revocare administrator actual/ numire nou administrator).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numirea/revocarea administratorului - este sau nu este modificare de act constitutiv? timi timi Stimati colegi de forum, Supun atentiei dvs urmatoarea chetiune. Cunosc faptul ca in literatura de specialitate se afirma ca atunci cand administratorul ... (vezi toată discuția)
Retragere voluntara din functia de administrator leobmi leobmi La multi ani! Speta: - SRL 3 asociati unul din ei este si administrator Problema : - administratorul care este si asociat nu m-ai vrea sa fie ... (vezi toată discuția)
Legalitate hotarare a.g.a. cristina69 cristina69 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca din AGA unei societati comerciale fac parte 3 persoane si la o sedinta participa doar 2 persoane (care si semneaza ... (vezi toată discuția)